Може би един от най-големите кошмари на японците е да закъснеят. А вчера те не просто закъсняха, а трябваше да приемат факта, че фондовата им борса няма да успее да отвори врати. 

Подобно на действието в екшън филм, системата на Токийската фондова борса се срина поради хардуерни проблеми, „повличайки“ със себе си множество по-малки борси в Япония. Ситуацията съвпадна и с факта, че в момента всички борси в Хонконг, Шанхай, Южна Корея и Тайпе са затворени по повод на местни национални празници.  

В официалното изявление, което все пак беше разпространено, преди пазарите да бъдат отворени, беше съобщено, че системата е отказала да работи, а преминаването към резервната такава не е било осъществено успешно.  Взетото решение фондовата борса да остане затворена най-вероятно е представлявало морално „сепуко“ за японците.

Сривът в системата, разбира се, случайно е съвпаднал и с множество критични от иконимческа гледна точка събития.

Токийската фондова борса с пазарна капитализация от около 6 трилиона долара е най-голямата фондова борса, намираща се в Азия, и е третата по-големина в света, предхождана от Фондовата борса в Ню Йорк и Nasdaq.

Токийската фондова борса е преминала изцяло към електронна търговия на финансови инструменти през далечната 1999 година и оттогава не е била затваряна за цял ден.

Очаква се днес тя да се завърне към обичайните си темпове на работа.

Снимка: shutterstock

Виж още: NASA ни пита как да осигури ток на Луната