На много места социалното дистанциране, карантините, носенето на маски, редовната дезинфекция и всички останали мерки против коронавируса са довели и до намаляване на заразените с други инфекциозни заболявания. Това е само една от теориите. Другата е, че пандемията само замаскира разпространението им, понеже здравните системи са натоварени с Covid-19 и не могат да смогват да регистрират случаите на други болести или пък самите хора не търсят (или няма как да им бъде оказана) лекарска помощ.

При всички случаи получилите се спадове са фрапиращи. Инфлуенцата е един от най-ясно изявените примери. В Австралия грипният сезон през януари и февруари започна с по 7000 заразени (лабораторно потвърдени, реалната бройка най-вероятно е по-голяма) във всеки един от месеците. Пандемията започна през март и заразените с грип за април са само 229. За сравнение през април 2019 г. в страната те са 19 000 според New Scientist.

В Аржентина лабораторно потвърдените случаи на инфлуенца между януари и юли са с 64% по-малко от средното за последните 5 години, твърди The Wall Street Journal. Дори в Нова Зеландия, където пандемията бе овладяна повече от успешно, грипът изглежда почти изчезнал. Само 0.7% от населението са заразени за първата седмица на юли при обичайни 3-4%. За контраст Бразилия е страна, където коронавирусът върлува с пълна сила и въпреки това заразените с инфлуенца са надолу с 40%.

В доклад на СЗО се отбелязва, че макар болните от грип да са „по-малко от очакваното“, тази статистика трябва да бъде „интерпретирана предпазливо“. Това е, защото по-ниските стойности може да се дължат както на слабо наличие на инфлуенца, така и на нерегестриране на случаи.

Само че това не е единствената болест, при която се наблюдава сериозен спад. Материал от Reuters показва, че случаите на морбили в Китай са намалели със 70%, а тези на паротит – с цели 90%, докато страната беше под карантина. Други зарази като респираторно-синцитиален вирус и пневмококова болест също са достигнали до по-малко хора.

Проблемът в момента е, че вече ги няма строгите карантинни мерки, а коронавирусът не изчезна с тях. Предстоящите зимни месеци може да се окажат доста неприятни при съществуването му съвместно с всички останали болести. Предстои да видим как ще се справи светът в първия си цял зимен сезон с наличие на Covid-19.

Снимка: pixabay

Вижте още: Специално обучени кучета надушват преносителите на COVID-19