Когато настъпи началото на септември, Берлин е вече не просто столицата на Германия, Берлин е столицата на технологичния свят. Градът се явява и желана точка не само за технологичните журналисти, но за всеки голям почитател на интересните джаджи, които бурно завладяха ежедневието ни. Тази година имах щастието да посетя IFA благодарение на любезната покана на Samsung, което ми предостави възможността да прекарам повече време на щандовете на корейския производител. В един момент се сетих, че постоянно с мен е една Galaxy Camera, също предоставена ми за временно ползване от българския офис на компанията. И така ми хрумна идеята за този фоторепортаж. Акцентът в него, разбира се, са мобилните устройства, черната и бялата техника... изобщо всичко, което видях на щанда на технологичния гигант.

Текст: Иван Георгиев

Думата „щанд“ е условна, защото тя буди асоциации за скромен кът в рамките на по-голямо помещение. Всъщност „щандът“ на Samsung е огромна зала, заемаща цял етаж от CityCube - може би най-значимата сграда в панаирното градче Messe Berlin. В предишни години компанията заемаше отделни зали за черната и бялата техника, но сега всичко е на едно място. За щастие, е перфектно подредено и за около 15 минути, стига да не се застоявате някъде, можете да разгледате всичко от А до Я.

Веднага след официалния вход на залата можете да тръгнете наляво или надясно, като резултатите ще са различни.

Отляво започвате обиколката си от кухненския рай CHEF Collection, а след това се запознавате с новите хладилници, умните перални, една от които има втора врата за добавяне на забравено пране, роботи, чистещи вместо вас, а в дъното на залата попадате на новите модели „облачни“ принтери и други интересни решения за бизнеса.  

Тръгнете ли надясно, обиколката ви започва от аудио-визуалните продукти на компанията. Сред тях се открояват 28 Curved SUHD телевизора, вариращи в размери от 48 до 105 инча. Пак там е новият Ultra HD Blu-ray, също отличаващ се с извивка като на телевизорите, за които е предназначен. Няма как да не ви направят впечатление и говорителите за 360-градусов звук - някои от тях са разположени до диваните като стандартни колони на система за домашно кино, но на други места в „щанда“ ще ги видите и висящи от таваните.

В дъното на залата е звездата в тазгодишното портфолио на Samsung - умният часовник Gear S2. Осигурени са достатъчно бройки, за да може да се тества лично от максимално много хора. За всяка от тези бройки отговаря по един консултант - предимно млади хора, подбирани сякаш в конкурс за фотомодели. А в ареала на Gear S2 са актуалните модели от линията Galaxy, включваща най-новите смартфони, таблети и фаблети.

Разгледайте фоторепортажа и очаквайте поне още един от други щандове на IFA 2015.

Samsung Gear S2: всичко, което научихме за него на IFA 2015 (галерия)