Китай е известен с много неща – Великата китайска стена, древната история, евтината електроника и… вкусната кухня. Нали? Повечето европейци определено обичат китайската храна, а последната, когато е добре приготвена, дори може да е здравословна.


Китай обаче е известен и с други неща. Жестокото замърсяване на въздуха вследствие скока на икономиката, мизерните условия на живот на огромна част от населението и… разбира се – китайските ментета. Кой не е страдал от тях? Те дори са се превърнали в синоним за некачествена стока – „Произведено в Китай“, „Китайско менте“ и т.н. Ментетата в азиатската държава са повсеместни и далеч не са характерни само за технологичната индустрия. Фалшиви продукти масово се произвеждат в текстилната промишленост, в която Китай е доста силен (анцузи Adibas, маратонки Reabok и др.), а в наши дни фалшификаторите дори не си правят труда и да променят имената на марките.


Какво ще кажете обаче за… фалшивите храни? Чували ли сте за фалшивите яйца, фалшивия хляб или фалшивия ориз? Да, в държавата с население от над 1 милиард души фалшифицирането на храна определено е сериозен и доходоносен бизнес. Надявам се да не сте много гнусливи и да прочетете следващите няколко факта.



Синтетичен ориз

Основната храна в региона на Азия е оризът, разбира се. И ако ви се струва, че е невъзможно дребните бели зрънца да бъдат фалшифицирани, то определено се лъжете. Китайците са му намерили цаката. Китайския фалшив ориз се нарича „синтетичен“ или „пластмасов“ (зависи от точността на превода – от англ. Plastic Rice). Той е направен от картофени остатъци, сладки картофи и специална изкуствена смола, които са слепени и оформени във вид на оризови зрънца. Менте оризът обикновено се продава в китайските супермаркети, а дори при продължително варене може да остане твърд и неприятно хрупкав. На всичкото отгоре не се смила лесно. И както можете да се досетите – хич не е полезен за здравето, защото е изчислено, че консумацията на три купички от него е равностойна на това да накъсате на парченца една найлонова (винилова) торбичка и да я изядете с наслада.

 


Отделно от производството на фалшивия ориз китайските мошеници добавят различни аромати към обикновения ориз, като след това го продават на неподозиращите измамени като Вучанг – един от най-скъпите, известни и качествени оризови продукти на пазара. От този най-хубав ориз се произвеждат едва около 800 000 тона годишно, но се продават около 10 000 000 тона. Сами си правете сметката откъде се появяват повече от 9 милиона тона несъществуващ Вучанг.



Пържоли от плъхове

Друга популярна измама в Китай е да започнете бизнес с месо. Но не какво и да е ами месо от плъхове, към което е добавен специален набор химикали и овкусители, така че да се продава след това на пазара като овнешко. Всъщност не само тези гризачи страдат от масово изтребление и след това се появяват на масата. Освен от плъхове, менте „овнешки“ пържолки се правят от норки, лисици и др. недотам известни нам животни. Схемата е толкова популярна и успешна, че при една акция полицията арестувала близо 1000 души, замесени в схемата, и конфискувала над 20 000 тона месо – само за три месеца! Един от продавачите, мъж на име Вей, за нула време направил чиста печалба от над 1 милион паунда – той смесвал месо от плъхове, лисици и нутрии с нитратни съединения, желатин и карминова (червена) боя, преди да ги продаде на пазара.

 


След тези случаи китайската полиция издава специално ръководство в един от най-големите блог-сайтове в Китай с указания за хората как да различават истинското месо от ментето. На пръв поглед установяването на разлика между тях е доста трудна, но при истинското овнешко по-червеното и по-бялото месо със сланината не се смесват, когато се направят на кайма, месят, варят или пържат. Докато при ментето, заради наличието на боя и химикали, те моментално се смесват, образувайки хомогенно и равномерно оцветена смес.



Химично тофу

Соевото сирене тофу е известно по цял свят азиатско сирене, което се прави от соево мляко и коагуланти. И тук обаче ментета не липсват. Преди няколко години китайските власти затварят цели два завода в провинция Хубей, защото произвеждат тофу, което е създадено почти само от промишлени химикали. Един от работниците там признава, че са комбинирали соев протеин с различни синтетични аромати, глутамат, оцветители и лед, за да създадат отлично изглеждащо тофу. След това го пакетирали и имитирали опаковките на известна компания, произвеждаща истинско сирене.

 


В този случай все пак се използва някакъв истински протеин, като продуктът не е толкова директно застрашаващ здравето. Но не всички схеми за измами в тази сфера са толкова безобидни. Друга криминална групировка, произвеждаща сирене менте, е заловена и при проверката е установено, че е добавян ронгалит – индустриален избелващ агент (нещо като белина), който е свързан с ракови заболявания. Те го добавяли, за да изглежда сиренето им по-меко и бяло. Организацията била ръководена от трима братовчеди, които успели да продадат около 100 тона отровен продукт на неизвестен брой хора. И, разбира се, когато полицията ги хваща по време на работа в завода, условията на труд били отвратителни, мръсотията – повсеместна, а оборудването никога не било измивано. Че и защо?


Формалдехид с патешка кръв

Е това вече звучи като от филм на ужасите, нали? Нека първо уточним, че специално тофу с патешка кръв се води за деликатес в Китай. То се прави от прясна кръв, източена от току-що закланото животно. Кръвта се вари, докато се сгъсти и желира така, че позволява да бъде нарязвана на кубчета и да се продава в този вид. Дотук за много хора всичко изглежда ужасно, но почакайте. Когато се намесят фалшификаторите, нещата позагрубяват.


Заловени в Китай мошеници изобретявали истински смъртоносни смеси, като например формалдехид с други химикали, плюс свинска или кравешка кръв (доста по-евтина), като след това продавали полученото желе като патешка кръв.

 


Властите в Китай успели да заловят и разбият престъпна схема, при която семейна двойка фалшифицирала патешката кръв в провинция Джансу. Те не използвали евтината свинска или кравешка кръв, а пилешка, но силно разредена с вода и добавени в нея отровни бои, които се използват при хартиения печат. Полицията конфискувала цял тон фалшива патешка кръв.


Заради множеството опити за измами с патешка кръв консуматорите и търговците на продукта вече дотолкова са се научили да различават истинския продукт от ментето, че става все по-невъзможно те да бъдат заблудени. Но все пак…



Менте мед

Е това е вече нещо, което често се среща и по нашите географски ширини. Голяма наглост. Но нека поговорим за Китай. Фалшивият мед бива два вида. Първият представлява смес от известно количество истински мед с добавен захарен сироп, сироп от цвекло или ориз. Така се получава продукт, който доста прилича на истинския. Вторият тип мед менте е тотална наглост и съдържа само вода, захар, стипца и оцветители.


Един килограм от фалшивия мед в Китай може да бъде произведен за около 1.6 долара, а спокойно се продава за 9.50. Изчислено е, че около 70% от всичкия мед, продаван в китайската провинция Дзинан, е фалшив. И затова е съвсем естествена реакцията на китайските вестници, които редовно публикуват инструкции как да се различи менте меда от истинския.

 


Полицията редовно разбива цели заводи за производство на фалшив мед и въпреки това не е никак чуден фактът, че Китай е най-големият износител на мед в света. Според едно проучване дори в страни като Франция, където контролът е сериозен, около 10% от меда е фалшив и е с най-вероятен произход Китай или… Източна Европа. Американските потребители обаче също страдат от производството на фалшив мед на тяхна земя, като, разбира се – и там голяма част от производителите му са майсторите китайци.



Замърсена бутилирана вода

Да продаваш фалшив мед е едно, но да продаваш на хората отровна вода – нещо далеч по-страшно. Полицията в Китай е заловила нов вид измама, при който пластмасови бутилки са били бутилирани с ръждива вода или недобре пречистена такава с отвратително качество, като, разбира се, етикетите върху шишетата били на една от най-реномираните компании за вода в Азия.

 


На всичко отгоре бутилките с мръсна вода изобилствали и от бактерии Е. Coli, както и огромен набор от болестотворни гъби. Само за година повече от… 100 милиона такива бутилки с „ръждива бактериална супа“ били продавани, носейки на създателите си повече от 120 милиона долара годишно. За сравнение – в района на Пекин за същия период време от 1 година се произвеждат около 200 милиона бутилки вода (в това число истински плюс фалшиви).


Измамата с вода за пиене не е нова и датира някъде от 2002 година насам. Изработката на едно шише вода-менте струва на измамниците около 3 юана, като после те го продават за 10 юана. Изработката на едно шише истинска и безопасна вода излиза двойно – около 6 юана.



Изгнила оризова юфка

Китайските менте оризови юфки се правят от остарели, мухлясали и изгнили оризови зърна, които обикновено се оставят за консумация от животни в селското стопанство. Само че мошениците ги взимат и смесват с още вредни и предизвикващи рак вещества, като например серен диоксид. Така се получава добре изглеждащ на външен вид продукт, но с ужасяващ състав.


И ако си мислите, че мошениците са малко или дребни – грешите. Около 50 завода в един китайски град били заловени да произвеждат юфка по тази схема, бълвайки по 500 000 килограма фалшив продукт всеки ден! Проверката в други 35 фабрики показала, че в 30 от тях също не се спазват стандартите за качество, като техните химици смесвали изгнилия ориз с избелващи вещества и след това им добавяли лепила и набухватели, така че да увеличат три пъти количеството краен продукт.

 


Други мошеници пък постъпвали „по-хуманно“. Те не използвали мухлясал ориз (както знаем, мухълът по тези храни е канцерогенен), ами правели смес от обикновено брашно, нишесте и евтин царевичен прах. Този тип юфка не е толкова опасна за здравето, но пък съдържа седем пъти по-малко протеин спрямо истинските, произведени от ориз юфки. Някои прасета, хранени с такава юфка, не успели да се развият и угоят, като умрели от слабост и някои други физиологични проблеми, настъпили заради консумацията на фалшивия продукт.


Крехко свинско с кленбутерол

Кленбутеролът е вещество, което преди време се е добавяло в храната за животни. То може да изгаря мазнините (дори се използва във фитнеса!), но може да причини и странични ефекти – сърдечни проблеми, потене и слабост у хората. Употребата му в животновъдството започва през 80-те години на миналия век, но през 2002-а е забранена заради здравословните рискове, които носи.


Въпреки това много компании за производство на месо продължават да добавят в храната на прасетата кленбутерол, защото това прави тяхното месо по-крехко, по-нетлъсто. А както знаем, филетата се продават в магазина на доста по-висока цена.

 


За да направят нещата още по-гадни, една от големите компании за производство на месо в Китай е заловена, че все още масово употребява кленбутерол. Реакцията й е бърза и тя изтегля над 2000 тона месни продукти, като излиза с изявление и извинения относно случилото се.


Този скандал е толкова голям, че акциите на компанията са умишлено замразени, за да не се предизвика хаос на борсовите пазари. И въпреки всичко в периода от 1998-а до 2007-а година в Китай са отбелязани поне 18 случая на масови натравяния със забранения кленбутерол, като дори има един смъртен случай, а над 1700 души са оцелели след тежко заболяване.



Фалшиво вино

Проблемът с фалшивото и подправено вино е много сериозен в Китай. Според китайските информационни агенции около половината продадено вино в Китай е фалшиво! Много хора, работещи в китайската винена индустрия, дори смятат, че около 90% от скъпите марки вина, продавани в Китай, са менте.


Само за да изчислява броя на продажбите на фалшиво вино, в Китай е основан цял център за тестване на вина, чиято единствена цел е установяването на менте продукти, както и на произхода им. Производителите на вино са обединили усилията си с правителството в създаването на специални системи от правила за проследяване на бутилките и опаковките, така че да може да се различават истинските от фалшивите.
Измамата с вино е сравнително проста. Мошениците използват името на известни марки, копират дизайна на опаковките и шишетата едно към едно, но… съвсем незабележимо променят логото или наименованието на конкретния продукт. Така избягват ударите на закона. Други пък просто събират празни бутилки от скъпи вина и после ги пълнят с евтино вино, което продават отново.

 


В наши дни големите хотели, ресторанти и аукционерски къщи умишлено счупват бутилките, след като са употребени – именно за да не се използват за измами. По време на една от акциите срещу престъпните групи в Китай полицията открива повече от 40 000 бутилки фалшиво вино на обща пазарна стойност над 32 милиона долара. Групировката купувала евтино вино, като го наливала във фалшиви бутилки на известни марки. Само през 2012 година полицията в Шанхай е изобличила повече от 350 случая на вино менте.



Косматите раци от Янчън

Тези бентови раци са един от най-големите деликатеси в Китай, като са и, разбира се, най-скъпи. Затова не е изненада, че са обект на измами, като често мошениците се опитват да продадат обикновени раци на привлекателната цена на тези.


Истинските раци произхождат само от езерото Янчън, но хитреците опитват най-различни начини за измама. Едни взимат обикновени раци, после ги поставят във вода, взета от езерото Янчън, и после ги продават като скъпите им събратя. Други пък направо използват химически вещества, за да накарат обикновените раци да променят външния си вид и да изглеждат като скъпите.

 


Изчислено е, че в Китай само един от всички 300 продадени янчънски раци е истински. Общият продукт на истински раци, произведени за година в този регион, е по-малко от 3000 тона, като в същото време из страната се продават повече от 100 000 тона такива раци.


За да се бори с фалшифицирането на ракообразните, китайската бизнес асоциация е въвела правило, че върху всеки един от осемте крака на истинските раци трябва да бъде прикрепван специален пластмасов пръстен със специален цифров код. Всичко изглежда супер но… скоро след това планът пропада, тъй като търговците на истинските раци започнали да продават пластмасовите пръстенчета на търговци на фалшиви раци, за да изкарат повечко пари.



Картонени хапки

Както можете да се досетите – те се правят от нарязан картон, смесен с различни химикали и аромат на свинско. Разследване от китайски телевизионен канал показва видео на продавач, който създава такива хапки (наречени баози) от обикновен отпадъчен картон. Той първо се напоява с отровното вещество сода каустик (използвано при производството на сапун и хартия), а след това се нарязва и смесва с аромати на свинско и каквото още ви хрумне.


Видеото на телевизията се превръща в истински хит в интернет, като е взето и излъчено и от чужди медии. Китайското правителство този път обаче се опитва да замаже проблема, като заявява, че чуждите медии са интерпретирали по своему новината и всъщност производството на картонените хапки е видео измама и монтаж.

 


ТВ водещият, който заснема видеото, малко след това е арестуван, а правителството обявява, че той е скалъпил цялата история, за да повиши рейтинга на тв канала, за който работи. Всеки от нас може и сам да направи извода си за случая – дали е невъзможно да създадете хапки от хартия или не.

Тагове: