Номинациите ECA (Entertainment Content Awards) са специални. Не само защото сред тях номинираме най-разнообразното съдържание, което можете да си представите, но и защото именно това съдържание е магията, която кара всяка технология да „оживее“ в ръцете ни и пред очите ни. В крайна сметка без музиката, филмите, приложенията и игрите, които да ги изпълват, всички най-иновативни смартфони, телевизори, плейстейшъни и други тек благинки си остават просто празни кутийки без смисъл. Ето и кои се оказаха победителите сред номинираните в тазгодишните награди за най-добро съдържание!

3D филм и IMAX


Няма човек, който да не се вълнува от тази категория, след като тя е една от най-популярните в забавлението на съвременния човек – посещаването на киносалони най-често е с цел да се гледат филми в 3D и IMAX. А когато филмът си заслужава, тогава удоволствието е най-пълно. В тази категория борбата беше оспорвана, а резултатите – близки, но все пак с добра преднина на първото място застава „Бързи яростни 7“. В памет на нелепо загиналия през ноември 2013 година Пол Уокър продължението на екшън поредицата определено успя да достави на феновете си онова неповторимо усещане от наблюдаването на невъзможни, извънземни автомобилни каскади, в компанията на добре познати и любими актьори.

Доста близо до него по брой гласове, на второ място застава „Марсианецът“ – филмът чаров­ник на 2015, който прекара зрителите си през истинска палитра от емоции. Не можем да оспорим и прекрасната игра на Мат Деймън и чудесната екранизация на режисьора Ридли Скот. „Интерстелар“ идва на бронзовото трето място, отново със значителен брой гласове. Четвърти по брой гласували е „Лудия Макс: Пътят на яростта“, филм, който остава в теб дълго след като си си тръгнал от кинозалата. На пето място е „Джурасик свят“, но не това е голямата изненада – на последно, шесто място се нареди един от блокбъстърите на 2015, от който очаквахме много повече – „Отмъстителите: Ерата на Ултрон“.

Чуждестранен филм


Една категория, която побира в себе си някои от най-интересните филми в глобален мащаб – такива, каквито се създават заради самото изкуство филм и винаги със страхотна история и сюжет. На първо място със зашеметяваща преднина излиза една истински впечатляваща лента, а именно – „Ex Machina: Бог от машината“. Многократно вече обсъжданата тема за човека и неговото творение – робота – и докъде трябва да стигне напредъкът на роботиката, се повдига и в този филм, изследвайки пътя на един гениален учен и неговата Ава – робот андроид, който има съзнание, изкуствен интелект. Интересните теми на филма са еволюцията на съзнанието, осъзнаването на Аза, свободната воля и нейното проявление, затова не е учудващо, че точно този филм излиза като победител в категорията.

След него, макар и с наполовина толкова гласове, е „Левиатан“, руски филм с доста съвременна (и болезнена) тематика, който разказва за корупция, достойнство и борбата на малкия човек срещу голямата държава. По петите му, със съвсем малка разлика, на трето място се нарежда „Бърдман“, проект, който остава в съзнанието дълго след като сме го изгледали. На четвъртото място е белгийският „Два дни, една нощ“ с прекрасната Марион Котияр в главната роля, а на пето – френско-полският „Ида“. Последен се нарежда „Диви разкази“ с произход Аржентина.

БГ филм


Тази година подбраните номинирани в тази категория бяха само три, но пък според нас – напълно заслужили своето място филми. Може би именно заради това гласуването тук произведе доста близки цифри и оспорвани резултати. Първи застава „Потъването на Созопол“, където Деян Донков и Снежина Петрова създават прекрасни образи, а историята е запленяваща, тъжна, истинска. Второ място зрителите подариха на „Урок“ – филм, разказващ за това, как един човек може да промени рязко принципите си, когато обстоятелствата го налагат, и как една учителка стига дотам да обере банка. Трети е „С лице надолу“, създаден по действителен случай, от режисьора Камен Калев – поглед към тъжната действителност на трафика на хора, проституцията на малолетни и човещината, заровена дълбоко в калта на съ­времието.

Чуждестранен сериал (текущ)


Това, което никой не може да отрече, е, че се намираме буквално по средата на ерата на телевизия­та, а сериалите владеят екрана (и сърцата ни) дори повече от кино проектите. Подбраните номинирани в тази категория са шест... а искахме да са много повече. И все пак напред излизат само най-добрите от най-добрите. На първо място с неоспорима преднина зрителите определиха „Викинги“ – поглед към живота на великия викинг Рагнар, неговия брат Роло, синовете му и неговите бойци. Зашеметява­щият се­риал дава ярка представа за духа на сплотеност, жажда за битка, умопомрачителна вяра във Валхала и крайната цел – завладяването от викингите на Британия и Франция.

Второ място в категорията грабва „Кула от карти“, един сериал за амбициите на американското  президентско семейство и техните опити да повлияят на рус­кия президент, налагащ своята визия за Близкия изток в света. На трето място зрителите поставиха „Ханибал“ – Мадс Микелсен в главната роля определено допринася за огромната популярност на проекта, разказващ за канибала Ханибал Лектър и неговата хипнотизираща, интоксикираща история. Единственият проблем с „Ханибал“ е неговото прекратяване, но пък определено си заслужи номинацията в тази категория.
На трета позиция публиката сложи „Силициевата долина“, хумористично кимване към програмистите и разказ за Ричард и неговите приятели, които жи­веят в стартъп инкубатор, където произвеждат и реализират идеите си с помощта на милионера Ерлих.
На четвърто и пето място със съвсем малка разлика в гласовете застават съответно Mad Men и период-драмата „Даунтън Аби“.

Чуждестранен сериал (дебют)


Телевизионните дебюти през 2015 година бяха много и ценни, a подбраните в тази категория са най-одобрените от публиката. Много оспорвани гласове получиха всички шест сериала, а на първо и второ място застанаха сериали със съвсем малка разлика в гласовете. Все пак първи с най-много гласували е Mr. Robot, сериал, разказващ за младия, гениален хакер Елиът Андерсен, който има проблем с наркотиците и започва да работи за мистериозната организация fsociety, която поразително много наподобява вездесъщите Anonymous. Актьорите в Mr. Robot са чудесни в сливането с персонажите си, а сериалът се отличава с високо ниво на технологична достоверност.

Второ място в категорията заема „Пази се от живите мъртви“ – от създателите на „Живите мъртви“ и показващ предшестващата история на всеизвестната сага. Как реагират хората на първите зомбита? Как действат властите? Идва ли помощ от армията? Всичко това и много повече гледахме в (краткия) първи сезон, а догодина ще видим и втория, с повече серии и обещани повече развръзки.
Трето място взима „Сляпо петно“ – екшън с елементи на мистерия. На четвърто и пето място с много минимална разлика се нареждат Daredevil, който хипнотизира всички с появата си въпреки мрачната си обстановка и сравнително бавно развиващо се действие и „Обадете се на Сол“. Шестото и последно място получава Narcos.

БГ сериал


В света на българските сериали се случват интересни неща, а още по-интересно е отношението на зрителите към тях. За поредна година любимият на малки и големи комедиен се­риал „Столичани в повече“ грабва първото място с три пъти повече гласове от другите два, номинирани в категорията. Юнашкият хумор, свойските и нашенски лафове и многото познати и обичани актьори в него са причина за неговата неоспорима победа. Втори се нарежда „Връзки“, нов, но обещаващ проект, разказващ за едно наглед обикновено семейство, което обаче крие странни, неподозирани тайни.  На трето място е „Фамилията“, който вече приключи своя път на екрана, но запомнящото се присъствие на Асен Блатечки, Радина Кърджилова и особената, малко трагична и твърде сериозна история остават за дълго време в съзнанието.

Игра


Няма нужда да представяме тази категория, защото почти няма човек, който да обича технологиите и да не я познава отблизо. С феноменална подкрепа от гласове първо място сред номинираните получава Mortal Kombat X – десетата игра от поредицата стана най-продаваната за първото полугодие на 2015 година и отново достави на феновете си графика, създадена за мощта на PC, PS4 и Xbox One, със завладяващи звуци, нечувани по-рано в биткаджийска игра, по-реалистични довършителни движения от всякога и завръщането на финишъра brutality от носталгичните времена на UMK3.Втора е играта The Witcher 3: Wild Hunt, представяща последното приключение на Гералт от Ривия, знаменития Вещер, който трябва да спре мистериозната армия, известна като Wild Hunt, нападнала Северните кралства. Гласовете поставиха на трета позиция Batman: Arkham Knight, а веднага след нея Metal Gear Solid V: The Phantom Pain, и двете епични, с пленителни персонажи и многопластова история. Петото място остана за Bloodborne, потапяща ни в мрачен свят, пропит с духа на Викторианската епоха, а със съвсем малка разлика след нея шеста стана Dying Light – екшън, в който целта е само да оцелеете.

ECA HiEnd 2015-2016 се осъществи с любезното съдействие на Philips.