Парите стоят в основата на нашата цивилизация. Единици са хората в света, които не използват парични средства под каквато и да било форма - монети, банкноти или електронно разплащане. Но освен за плащане на стоки и услуги парите имат и друго "място за изява" - сред колекциите на нумизматите, които ги събират не за постигане на богатство, а просто за удоволствие. Те безспорно биха оценили тези странни пари, които ще ви представим сега. Сигурни сме, че ще останете изненадани от вида на някои от тях.

 

С лика на герои от "Междузвездни войни"

В малката тихоокеанска държава Ниуe е много трудно човек да изкарва пари. Затова местните сами решили да изработят уникални монети, чрез продажбата на които да спечелят някой и друг долар. Серията монети е необичайна - тя е с изображенията на най-известните герои от култовата кино сага "Междузвездни войни". Цената на една монета е 390 щатски долара.

 

 

Сърце с принцеса Даяна

Целият свят обичаше принцеса Даяна и след смъртта й потъна в скръб заради трагичната й загуба. Чаровната, мила и искрена управничка явно е почитана и на остров Кук, където преди време (през 2007 г.) по случай 10-годишнината от гибелта на Даяна създадоха нестандартна монета с нейното изображение. Тя е с необичайна форма на сърце и върху нея се вижда лицето на принцесата, годините на раждането и смъртта й, както и една разцъфнала роза. Въпреки че усмивката на Даяна върху монетата изглежда по-скоро зловеща, отколкото чаровна, жестът е изключително мил.

 

 

 

Монета с QR код

За тази монета писахме неотдавна. Сега обаче ще я споменем отново, тъй като тя съвсем напълно заслужава да се нареди сред останалите си нетипични "събратя". Монетата с QR код е изсечена от Кралския монетен двор на Холандия. Върху сребърните и златните монети от серията може да видите изображение на кралица Беатрис. Стойността им е съответно 5 и 10 евро.

 

 

 

Пластмасови банкноти

В целия свят все повече пластмасовите дебитни и кредитни карти изместват банкнотите. В някои страни обаче - Канада например, има пластмасови банкноти, с които се плаща по традиционния начин. Тези пари са много по-надеждни и дълготрайни, отколкото стандартните банкноти от хартия.

 

 

Разглобяващи се монети

Продуктите IKEA и LEGO вдъхновили дизайнера Мак Фунамицу да създаде тези разглобяващи и сглобяващи се монети. Една такава монета от долар може да бъде разделена на четири части от по 25 цента всяка, а също - на една част от 50 цента и две по 25 цента. Идейно и нестандартно!

 

 

 

Банкнота от 1 млн. долара

Към момента най-големият номинал на една доларова банкнота е $100. Преди обаче е имало и други суми като 200, 500 и 1000. Вижте и тази банкнота от 1 млн. долара! Наистина такива банкноти са пускани само в сувенирен вариант, но е интересно да ги види човек. Например - през 1988 г. такава банкнота е служела като членски билет в Международния клуб на милионера.

 

 

 

 

Единица с двадесет нули отзад

Най-голямата по номинал банкнота в света е пусната през 1946 г. в Унгария - в условията на огромна следвоенна инфлация и деноминация. Номиналът й е равен на 100 квинтилиона пенго (валутната унгарска единица по това време) - число, представляващо единица с 20 нули след себе си.

 


 

Светещи пари

Всеки знае колко е трудно да се броят пари в тъмнината или при лошо осветление. Спокойно - скоро може да има решение за този проблем. Парите Luminous Paper Money са концепт на светещи в тъмното банкноти. Според проекта всеки номинал трябва да излъчва различен цвят светлина. Чудесна идея!

 

 

 

Обемни монети

В Сомалия май нямат доверие на плоските стандартни монети, тъй като там вече има нови, необичайни пари. Това са обемни монети с формата на пирамиди, кубове, цилиндри, конуси, сфери.

Може би обаче са малко неудобни за носене...

 

 

 

 

Сграда с номинал 1000 лита

Това не е точно монета, с която може да платите за нещо, което сте купили. Това е офис центърът на Easy Office в литовския град Каунас, който изглежда на външен вид като истинска банкнота. Тя е с несъществуващия в момента номинал от 1000 лита.

 

 

Тагове: