Притежаването на пари е нещо, към което в днешно време всички се стремим. Те ни осигуряват сигурност, стабилност, добър живот, комфорт, охолство и често дори власт. Парите обаче може да донесат на притежателя им и много болести - както психически, така и физически.

 

 

 

Установено е, че колкото повече пари притежавате, толкова повече вие сте обвързани с мисълта как да ги съхраните и умножите. Учените поясняват: това води до "разбиване" на нервната система и до сърдечни заболявания, стрес и безсъние. Често богатите хора имат прекалено висока самооценка, което пък води до конфликт в семейството и обществото. Някои хора дори може да стигнат до лечение в специализирани заведения за хора с психични проблеми, предупреждават психолозите.

Парите обаче може не само да съсипят психиката ви, но и да ви заразят с най-различни инфекциозни болести. На един купюр може да има до 4 вида гъбички и 500 различни бактерии. Те са способни да доведат до развитието на хепатит, сифилис, салмонелоза, туберколоза, дизентерия, грип и много други заболявания. За това способства и материалът, от който са изработени парите - 90% от тях са направени от целулоза, която е чудесно хранително вещество за микроорганизмите.

 

Установено е, че колкото по-малък е номиналът на банкнотата, толкова по-голямо е натрупването на бактерии върху нея. Така е, защото тези пари влизат в най-голям оборот - те се разменят между много хора на обществени места като транспорт, магазини, пазари и т.н.

За да се предпазите от зарази, учените препоръчват - не си плюйте на пръстите, преди да броите пари, и често си мийте ръцете, ако работите с много банкноти. А най-добре - използвайте кредитни и дебитни карти, с които обикновено досег имате само вие.

 

Тагове: