Проучване на Huawei с изследователската компания IPSOS анализира потребителското поведение при употребата на смартфон устройства и даде по-добра представа за начина, по който се държим с тези устройства в рамките на 24 часа. Оказва се, че 60% от българите ползват смартфоните си за имейл кореспонденция, проверяват социалните мрежи и пращат съобщения точно преди да си легнат. 55% от запитаните пък правят същите тези неща главно сутрин, веднага след като се събудят. Това обуславя и факта, че 63% от сънародниците ни признават, че държат телефоните близо до себе си в спалнята, а 7% дори заспиват с тях под възглавницата.

Още данни от проучването сочат, че начините на използване на смартфоните също са доста интересни – 43% от българите проверяват смартфона си няколко пъти в рамките само на час, а главното, което правят на него, е търсене на информация, забавление и сърф в социалните мрежи, четене на новини, ползване на навигация и връзка с банкови институции онлайн. 72% от българите пък ползват смартфона главно за пращане на съобщения, а цели 89% - за да снимат с него. 26% от потребителите ползват активно устройството между 3 и 4 часа на ден, а ползването на социални мрежи на него като главно занимание води сред потребителите с впечатляващите 85%.

Изследването дава представа и за местата, където най-често използваме смартфона си – 67% от българите го ползват най-вече в кухнята, 51% в детската стая, а 35% - в тоалетната. Само 18% го ползват в банята, което е доста логично предвид ниската водоустойчивост на повечето смартфони.