Знаете ли че, плодовете и зеленчуците, които ядем днес, съдържат значително по-малко хранителни вещества, от онези, които са яли нашите баби и дядовци?
Изследователи са анализирали състава на 43 продукта от нашето ежедневно меню и са открили, че съдържанието на протеини е намалено с 6 процента, на калций с 16 %, на желязо с 15%, а това на витамин B2 с цели 38%. Тревожна статистика, но не е само това. Вижте няколко интересни факта, свързани с нашето хранене.

 


В наши дни, в кокошките се съдържа до 266 % повече мазнина и 33 % по-малко протеини отколкото в кокошките от преди 40 години. Проблема идва от съдържанието и ненатуралната храна в съвременните птицекомбинати.


Килограм чипс струва приблизително 200 пъти повече от килограм обикновени картофи.Пушачите трябва да ядат по-малко моркови и домати, тъй като бета-каротинът в организма им влиза в реакция с канцерогените в тютюневия дим и самите те стават канцерогенни.

Производителите често указват на опаковките неточни данни за калоричността. Изследването на 269 продукта е показало, че в 20 % от случаите, калоричността е била занижена със 100 или повече единици. Така че, ако се стараете да смятате калориите, които поемате, то с всеки прием на храна изяждате средно с по 100 калории повече, отколкото е необходимо, така че за една година не само, че няма да отслабнете, а е възможно да качите приблизително13 килограма.

Някои широко използвани хранителни оцветители (основно жълтите и червените) могат да станат причина за хиперактивност сред децата. Както знаем - именно детските продукти са плод на ярко боядисване.За да се избавим от калориите, получени след едни картофки, един хамбургер и една кола в Макдоналдс ще трябва да ходим поне седем часа без да спираме.

В качеството на покритие от вътрешната страна на почти всички твърди опаковки и пластмасови бутилки за напитки и хранителни продукти се използват смоли, съдържащи бисфенол. Последният може да стане причина за проблеми, свързани с репродуктивните функции и излишното тегло.Днес изпиваме приблизително двойно повече калории, отколкото преди 30 години. И проблема далеч не е в алкохола, а в сладките, газирани напитки и големите количества кафе и чай със захар.