Когато Саудитска Арабия обяви, че в края на 2013 година за пръв път отваря киносалоните си след цели 35 години филмова суша, холивудските студиа потриваха ръце, виждайки нова пазарна възможност. Причина за това е фактът, че цели 70 процента от 34-те милиона население на пустинното кралство са под 30-годишна възраст и имат доста пари за харчене.

И те наистина го правят.

От април 2018 г. до този декември приходите от боксофиса в Саудитска Арабия достигат повече от 454 милиона долара. Дори с коронавирус карантината през 2020 г. увеличението от 2019 г. към 2020 г. е с 26 процента. Тази година скокът е още по-впечатляващ с 80 процента и Саудитска Арабия е 14-ият най-голям кинопазар в света. За това допринасят и високите цени на билетите, които достигат до 18 долара. Според разпространителската компания Muvi Cinema към 2025 г. боксофисът в страната ще надмине над 1 милиард долара, което ще стане леко по-рано от очакваното. Други по-смели прогнози смятат, че това ще стане още в края на 2024 г. Когато и да се случи това, подобна стойност ще бъде внушителните 926 процента растеж спрямо 2019 г., която е първата пълна година на отворени киносалони в кралството.

На всичкото отгоре страната изпитва недостиг на кинозали, които са общо 330 до момента. Пандемията укроти инвестициите в такава инфраструктура, но се очаква строежът на нови помещения да бъде подновен. Що се отнася до самите филми, само 10 процента са на арабски език, а повечето продукти са холивудски екшъни и семейни драми.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Първите в света живи роботи вече могат да се възпроизвеждат. Време за паника? (ВИДЕО)