Автошоуто Женева 2012 ни зарадва с много стил, мощност и модерен дизайн. Представени бяха не само влизащи вече на пазара модели, но и т.нар. „коли на бъдещето" - концепти, които все още не съществуват реално и ни карат да бъдем мечтатели.

Много от тях може би ще си останат само на хартия и никога няма да видят бял свят, но това не ги прави по-малко интересни. Ето и най-добрите от тях.

 

 

Hyundai i-oniq


 

Южнокорейският автоконцерн Hyundai представи този красив концептуален автомобил, демонстрирайки с него дизайна на бъдещите машини на компанията. Анонсът трябваше още да запознае гостите на изложението с последните технически достижения на марката. Автомобилът е хечбек с футуристичен дизайн и отварящи се нагоре врати. Иновативни са още тесните странични прозорци и наклоненият покрив. Моделът е снабден с електрически двигател с мощност 109 конски сили, захранван от литиево-йонни батерии. На разположение е обаче и еднолитров трицилиндров бензинов двигател. В електрически режим i-oniq може да измине с едно зареждане до 120 км. Разбира се, колата е силно щадяща околната среда, тъй като нивото на емисии въглероден диоксид не превишава 45 грама на км.

 

Infinity Emerg-E


 

Спортен концепуален звярт, който, по думите на специалисти от авто концерна, „позволява да надникнете в бъдещето на компанията". Въпреки че Infinity е японска, Emerg-E е първият автомобил на фирмата, разработен в Европа. За създаването му са използвани уменията и на експертите от Европейския отдел по дизайн на Nissan.

Колата се отличава с плавни линии, стъклен панорамен покрив, както и с решетка на радиатора във вид на „двойна арка". Концептуалният модел има два електродвигателя, работещи „в екип" с 1.2-литров бензинов мотор. Заедно те постигат мощност 402 конски сили и ускорение до 96 км/ч за 4 секунди (за 30 секунди автомобилът развива 209 км/ч). С един заряд на електродвигателите колата може да измине 48 км. Зареждането може да бъде осъществено дори през обикновен битов контакт.

Magna Steyr Mila Coupe



 

Това е по-скоро трансформър от типа „3 в 1", отколкото обикновен автомобил. Веднага поясняваме - Mila Coupe може да се превърне от двуврат кросоувър в пикап или SUV. Отлична особеност на концепта е мекият сгъваем покрив с вградени в него стъклени панели, който с едно натискане на бутон може да се задвижи напред и назад. С вдигнат напред покрив автомобилът се превръща в пикап. За целта е замислена и трансформация на салона, така че задният ред седалки да се преобразува в своеобразна преграда към товарния отсек. Mila Coupe е предвиден да бъде в две цветови окраски, което придава на автомобила спортно излъчване.

Концептът едва ли ще бъде пуснат в серийно производство, признават си сами от компанията. Разработен е обаче затова, за да покаже възможностите на фирмата в областта на инженерните решения и дизайна.

 

Bertone Nuccio



 

Италианското автомобилно ателие Bertone отпразнува своя 100-годишен юбилей с премиерата на Nuccio. В облика на двуцветния двуместен автомобил може да разпознаете наследник на Lancia Stratos Zero. Техническите характеристики обаче са максимално съвременни. Под капака на Nuccio може да откриете 4-литров двигател с мощност 480 конски сили. Благодарение на това, автомобилът може да развива 100 километра в час само за няколко секунди - все пак от компанията не споменават повече конкретни цифри.

Знае се, че след салона в Женева, Nuccio ще се отправи към автоизложението в Пекин през април. След това ще бъде преместен в Туринския национален автомобилен музей като експонат.

 Pininfarina Cambiano


 

Още едно италианско ателие отпразнува свой юбилей на Женевския автосалон с премиера на концептуален автомобил. Става дума за Pininfarina и модела Cambiano. Названието е определено в чест на едноименния град, където е разположен централният офис на фирмата. Автомобилът представлява нестандартно купе с три врати, едната от които е от шофьорската страна, а другите две са пътнически. Междувременно подобно решение вече е било прилагано на практика в модела Lancia Florida II, пуснат от Pininfarina през 1957 г.  

И тук производителят е заложил на стъклен покрив и електрически двигатели. Електромоторите са четири на брой, всеки от които с мощност 90 конски сили. Налице е обаче и допълнителен, дизелов двигател. С едно зареждане на общо всички двигатели колата може да измине 800 км. Нивото на изхвърляните във въздуха емисии въглероден диоксид е 45 грама на километър. Максималната скорост, която може да развива Pininfarina Cambiano, е 250 километра в час. Ускорението до 100 км се постига за 4.2 секунди. Салонът е луксозен - от естествена кожа и дърво, като таблото е оборудвано с множество дисплеи.