Какво е общото между гръндж, поп, метъл, пънк, салса и рап? Ясно е, че се обединяват под общия знаменател „музика“, но по-важното е, че всички те имат своите почитатели, на които влияят емоционално и понякога ги вкарват в незабравими приключения. Звученето им достига до нас през всякакви аудио средства, най-често може би през телефона, но ако искаме истинско въздействие, неизменно се насочваме към колони – и то такива, които да ни покажат какво значи истински звук.

Познавах магазина на MusicWorld още от 2013, когато си купих оттам първата акустична китара. С магазина останахме приятели завинаги, най-вече защото вътре е като храм за музиканти и хора любители на всякакви инструменти, аксесоари, звук и експерименти.
Посещението ми през 2017 обаче е по-различно, продиктувано от любопитството да видя чисто новия Hi-Fi шоурум, насочен към хора, които искат да чуят и разберат сами за себе си как звучат колони и аудио устройства от малък, среден и наистина висок клас.

Шоурумът е позициониран на приятно и тихо място, на "Искърско шосе" №7, където през матово-черна врата пристъпваме към осемте помещения, предвидени само за слушане за музика. И за тестване на продукти, някои от които са наистина изумителни. Всъщност едно от помещенията е насочено и към звукозапис и аз прекарвам известно време да разглеждам пултовете, микрофона и, разбира се, подредените в редица тонколони. Помещенията на шоурума са общо осем, позиционирани на два етажа. Във всяка стая има стол за желаещите да чуят как звучат конкретните колони, разпределени по ценови клас.

В MusicWorld човек може да похарчи и малко, и наистина много – разнообразието и голямата наличност от Hi-Fi устройства е впечатляваща, а шоурума ги прави изключително достъпни за публиката. Стените са акустично третирани, така че музиката, която се пуска в тях, да звучи и вибрира идеално. Из стаите са разположени и различни видове грамофони, сред които има някои на много достъпни цени. Има и стая за демонстрация на продукти за домашно кино, където саундът буквално ще пренесе желаещите по средата на желания от тях филм.

Залата с Hi-Fi устройства висок клас гордо демонстрира колони Focal JM Lab, като от същата серия може да намерите достъпен и среден клас колони, слушалки и системи за домашно кино. В същата стая вниманието привлича и китарен лампов усилвател – аудио система, в която, според MusicWorld “всички се кълнат“.

В шоурума още можете да видите уникални продукти като аудиофилските усилватели и плейъри на Esoteric; достъпния клас Hi-Fi усилватели, плейъри и фрамофони на TEAC; достъпен и среден клас усилватели, плейъри, ресийвъри за домашно кино и грамофони на ONKYO; високия клас аудиофилски слушалкови усилватели, грамофонни предусилватели и DAC-ове на VIOLECTRIC; множество великолепни продукти на титанът SENNHEISER; и достъпния клас Hi-Fi слушалки, грамофони, грамофонни дози, игли и аксесоари на Audio-Technica.

Интересни са и чисто новите празни магнетофонни ленти марка Recording The Masters, която притежава производствените формули и технологична линия на BASF от 80-те години. От следващия месец в шоурума ще намерят място и Hi-Fi и аудиофилски продукти от марките Niam, QUAD, TANNOY и Thorens с техните легендарни грамофони.

Шоурумът е отворил врати преди няколко месеца, а подготовката му е отнела почти цяла година. Идеята е MusicWorld да предостави място, където хората да могат да се докоснат до света на аудио магията и да направят своя избор според средствата, с които разполагат. Целта е най-вече любителите на добрия саунд да имат достъп до качествените продукти, предлагани от компанията, а след това да изберат осъзнато най-доброто за себе си. Новият шоурум на MusicWorld ви очаква!

Можете да видите продуктите, предлагани от компанията и на www.musicworld.bg. А тук вижте два страхотни модела слушалки, които ни демонстрираха.