Шоурумът на MusicWorld наистина впечатлява с огромното си разнообразие от аудиофилска техника. От компанията бяха така добри да ни демонстрират два чифта слушалки от Hi-Fi клас, които е истинско удоволствие да пробвате поне веднъж. А може би - дори и да закупите. 

Безкомпромисните Focal Elear

Създадени от френския аудио производител Focal, Elear са слушалки с отворен дизайн и високотехнологична конструкция. Драйвърите на Elear са направени от алуминиево-магнезиева сплав, а куполът на мембраните е с М-образен профил. Идеята за тази нестандартна форма на купола се появява с разработването на топ модела на Focal - Utopia, за които можете да прочетете малко по-надолу. Използването му и в Utopia, и в Elear не е случайно. Формата обещава ниско изкривяване на звука и висока прецизност на аудио възпроизвеждането.

Focal Elear са способни да възпроизведат честоти от 5 Hz до 23 kHz. Най-просто казано, това означава, че има много малко неща, които да нарушат точната аудио репродукция на модела. Изберете ли ги, ще можете да се насладите на един почти съвършен звук, осигурен от широколентов драйвер във всяка от слушалките. Ако сте почитатели на класическата рок музика като мен, това е един чудесен избор за вас. Elear имат кристалночиста и изключително реалистична репродукция, благодарение на която ще чувате всяко фино дръпване на китарна струна и гласа на любимите си изпълнители, все едно са застанали да пеят точно пред вас.

Последното, което задължително трябва да кажа за Elear, е фактът, че освен атрактивно изглеждащи те са и изключително удобни слушалки. Всеки наушник има уникалната способност да се извива във всяка посока на металната рамка на диадемата. Слушалките застават сигурно и удобно на главата ви, независимо от формата й. Самата диадема е добре изолирана, а възглавничките на наушниците са пълни с мемори пяна и покрити със същия микрофибърен плат като диадемата.

Можете да ги тествате и закупите от musicworld.bg за 1954 лв.

Мечтата Focal Utopia

Най-амбициозният и топ модел на Focal идва на цена, която определено разбуни духовете. 8000 лв. е огромна сума, но тя е напълно оправдана от технологията, работеща в сърцето на Utopia. Тези слушалки материализират 35-годишния инженерен напредък в аудио технологиите. Голямата звезда тук са 40-милиметровите драйвъри от чист берилий, по един във всяка слушалка, които покриват честотен обхват от 5 Hz до 50 kHz. Те са оформени по начин, осигуряващ звуково възпроизвеждане с изключителна прецизност.

Звукът на Utopia очарова с тежест и авторитет, пространствен реализъм и перфектно балансирана тоналност.

Utopia имат отворен дизайн, избран да осигури възможно най-високо ниво на реалистично възпроизвеждане на звука. Въпреки теглото си от 490 г те са изключително удобни. За това спомага внимателно оформената и добре изолирана диадема на Utopia, която разпределя теглото им по умел начин. И диадемата, и самите наушници са добре изолирани и подплатени с мемори пяна, като и двете са покрити с мека и приятна на допир естествена кожа. Отвореният дизайн освен за звука се грижи и за комфорта ви. Дългите сесии на слушане на музика вече няма да завършат с горещи, запотени уши въпреки големите over-ear наушници на Utopia.

4-метровият екраниран кабел използва неоксидирана мед и е създаден с цел ниско съпротивление

Очаквано от високия им клас, Utopia са направени здрави и зашеметяващо красиви. В тях е комбинирана кожа, карбонови влакна и метал, за да получите продукт, който ще издържи с десетилетия на активно ползване.

Тук ще се възползвам да кажа, че ако искате наистина да чуете Utopia в целия им блясък и брилянтност на възпроизвеждане, ще трябва да ги захраните с подходящия качествен сигнал. Слушането на музика от смартфон или таблет може да е удобно в ежедневието ни, но не и когато говорим за слушалки от такъв титаничен мащаб. За щастие в шоурума на вносителя можете да избирате сред десетки модели DAC-ове и слушалкови усилватели, достойни за този ултрависок клас слушалки. Да, вероятно повечето хора никога не биха могли да преглътнат високата цена на Utopia, но ако успеете да го направите, няма да ви отнеме много време да осъзнаете, че това са едни от най-добре звучащите слушалки, които можете някога да притежавате.

Focal Utopia са мечта за всеки истински аудиофил със своя безупречен звук и зашеметяваща визия, която ще устои на времето. Можете да ги тествате и закупите от musicworld.bg.

Тагове: