Служителите на финландското летище Вантаа използват специално обучени кучета, които доста точно идентифицират преносителите на заразата COVID-19. Пътниците, които предварително са дали съгласие да участват в изследването, са избърсали ръцете си със салфетка, след което са я поставили в индивидуален контейнер. Кучетата подушват съдържанието на контейнерите и ако регистрират потенциален положителен резултат за корона вирус, лаят, драскат с лапи или лягат на земята. Всички, участвали в изследването, са преминали и през класическо тестване за вируса с цел потвърждение на резултатите, получени чрез „кучешкия тест“. 

Заразените пътници са насочвани към специално звено в болнично заведение в Хелзинки, където да бъдат направен подробни изследвания и лечение. До този момент кучетата са успели да разпознаят правилно абсолютно всички взети проби. Обучението на четириногите в идентифициране на коронавирус миризмата отнема от няколко седмици до няколко месеца. Разбира се, има и гении - 8-годишното куче Коси (смесица от няколко породи хрътки) се е научило да разпознава специфичната миризма само за 7 минути.

Според специалисти обучението на кучета с тази цел е сравнително бързо, а резултатите са дори по-коректни в сравнение с някои от предлаганите на пазара традиционни тестове.

Финландското летище е първото на територията на Европа, което изпробва кучета при тестването за корона вирус. В световен мащаб първенец в това отношение е летището в Дубай, което вече от един месец използва най-добрите приятели на човека в диагностицирането на преносителите на опасния вирус.

Снимки: shutterstock

Виж още: Новото предизвикателство пред Вин Дизел е композирането на музика. Чуйте парчето! (ВИДЕО)

HiCast е седмичен подкаст на екипа на списание HiComm, в който водещите (Геро, Тодор и Хели) разговарят за най-интересното от света на технологиите, филмите и игрите.