Всички обичаме да гледаме филми, сериали. Колко от нас обаче осъзнават напълно до каква степен манипулативно може да бъде седмото изкуство? Истината е, че то може да въздейства не само заблуждаващо, но направо да промива мозъци – особено тези на феновете.


Не само холивудските, но и боливудските и много други филми са изпълнени с невероятни измислици, които често стават обект на подигравки. Или пък на съвсем истински тестове от страна на забавни програми като „Ловци на митове“. Ето няколко такива интересни кино митове, на които днешният зрител дори вече не обръща сериозно внимание.

 

С помощта на дефибрилатор е невъзможно да пуснете вече спряло сърце

В много холивудски филми, за да съживите току-що починал човек, доста често е достатъчно просто да извикате „изпускаме го!“, след което със замах да залепите до гърдите му електрически дефибрилатор - стимулиращ сърдечната дейност с електрошок.


В реалния свят обаче този атрактивен животоспасяващ метод уви не работи. Ако сърцето вече е спряло да бие, използвайки дефибрилатора, можете само единствено да го „изпържите до златисто“.
За да не сте обаче напълно разочаровани и да си помислите, че тези уреди са безполезни, е добре да знаете, че те всъщност си имат много полезни качества. С тяхна помощ може да се регулира сърдечният ритъм – например при нарушения или в наистина спешни случаи (преди сърцето обаче да е спряло напълно). Тоест – дефибрилаторът помага да „рестартирате“ работещата система, а не прави чудеса и възкресения.

 

Хлороформът не е способен да упои човек за дълго време

Филмите и сцените, в които се разказва за ужасни убийци, отвличащи жертвите си, като ги упойват с кърпа, напоена с хлороформ, също не са малко. Този препарат се използва отдавна в медицината и вероятно ще се изненадате, когато разберете, че на практика не съществуват документирани случаи за това, че с негова помощ хора са упоявани за секунда. Защото… той просто не действа по този начин.
За да започне хлороформът да действа според предназначение, е нужно да го вдишвате… поне няколко минути! А това означава, че вашата хипотетична жертва не само ще усети мириса, но и доста време ще се бори. За да я упоите, ще трябва да я овъргаляте в хлороформ и да я заключите в багажника на колата за няколко часа.


Освен това, ако ще упоявате някой нещастен човек с хлороформ (и не искате да го убивате), ще трябва през цялото време да го държите под брадичката, за да не си глътне езика и да се задуши. На всичко отгоре това химично вещество често предизвиква и повръщане, така че не е зле да отчетете и този факт, когато искате до станете незабелязан.

 

Полицията няма как да проследи телефонно обаждане на мига

Когато в някой филм престъпник се обади по телефона, а от другата страна на линията седят дебнещи хитрите полицаи, доста често се случва те да се опитват да го задържат няколко минути на линия, за да проследят обаждането. Ако говорим за стационарни телефони, то проследяване в истинския смисъл на думата не е нужно, защото номерът винаги си има и адрес, нали? Но когато става дума за мобилен телефон?


В реалния, свят за да определите бързо местоположението на позвъняващия, на неговия телефон трябва да е пуснат GPS. Тогава определянето на локацията е бързо, стига да имате достъп до телефона, разбира се (което е съвсем друга тема). Ако телефонът няма GPS или последният не е включен, засичането пак е възможно чрез метода на триангулация (засичане на сигнала на телефона от минимум три базови станции), чрез който може да определите определен периметър, в който говорещият се намира.


Само че процесът на триангулацията отнема около половин час време, така че няма как толкова бързо да научите точното място, на което се намира престъпникът. Още повече, че както казахме – позицията му също не е точна, а в рамките на десетки, дори стотици метри.

 

Ефективността на ловците на улики

Ако сте гледали сериали като "Закон и ред" или "От местопрестъплението", със сигурност сте запознати с важната роля на съдебната експертиза (вземането на различни видове доказателства) за някое престъпление. Благодарение на експертите много престъпници отиват в затвора или невинни са оправдани. Но въпреки че във филмите сте виждали множество напълно истински факти около работата на тези експерти, самите престъпления не се разкриват само чрез ловенето на улики.


Няма как сценаристите на един филм да ви занимават с подробности около реалната работа на криминалистите, но е добре да знаете, че на местопрестъплението обикновено е буквално „претъпкано“ с най-различна ДНК – не само от участниците в него, но и от случайните посетители. Дори и полицията да успее лесно да намери все пак достатъчно ДНК образци, то гарантирането и свързването й с нейния собственик не е лесна задача. Дори и намерените образци да са вече налични, то обработката, подготовката, анализът и писането на отчетите заемат… не по-малко от месец работа!


Не е нужно да чакате 24 часа, за да обявите някого за изчезнал

Това си е направо „класика“. В холивудските трилъри абсолютно винаги отиващият обезпокоен човек в полицията често бива уведомен, че трябва да изчака 24 часа, преди да могат властите да го пуснат за издирване.


Да, ама това не е съвсем вярно. По принцип не е необходимо да се чака, за да подадете сигнал и заявка за издирване. Единственото условие е само да бъдете близък роднина на потърпевшия. Ако става дума за отвлечен човек, често пъти първите 24 часа след това са особено важни за цялото разследване, особено ако става дума за деца.


В това си има и логика. Ако става дума за възрастен човек, според статистиката полицията счита, че няма моментално основание да го смята за изчезнал или отвлечен и че се намира в опасност. Само помислете колко много възрастни хора бягат, разделят се или по най-различни причини отсъстват с дни или много по-дълго време. Така че, ако следващия път приятелката ви закъснее за среща или не ви се обади… не бързайте веднага да отидете в полицията.

 

Давещите се хора всъщност са тихи

На големия киноекран давещите се хора винаги крещят и ръкомахат с ръце, докато потъват. В реалния живот обаче това нещо изобщо не е така за жалост на спасителите. Само помислете. Достатъчно е да поемете дори само една малка глътчица вода в дробовете си, за да ви спре дишането и съответно – гласът. Случвало ви се е да се задавите, нали? Е, колко силно можете да викате?


Давещият се човек не може да вика, защото въздухът в дробовете му е необходим за дишане, а времето, за което се намира над водата, се оказва много кратко, за да може той да вдиша няколко пъти и да изкрещи за помощ. Ръцете си пък той използва, за да опита да се задържи над водата, а ръкомахането в този случай е нещо немислимо. И като за капак – борещият се за живота си прави всички движения инстинктивно и до голяма степен действията му са необмислени, хаотични. Ако те можеха да бъдат спокойни и хладнокръвни (не че не е възможно), по-вероятно би било той да успее да се добере до плитчина или да се хване за нещо. Но паниката е най-добрият неприятел в такива ситуации.

 

Разбиването на катинар с изстрел на пистолет не е възможно

Масовото явление в холивудските продукции – разбиването на катинари за секунда с изстрел от упор с пистолет, е почти невъзможно. Да, може би ако катинарът е китайски и направен от слаба тел, както и ако успеете с един изстрел да го уцелите точно където трябва, без рикошетът да ви отнесе лицето. Но в реалния свят, стреляйки от безопасна дистанция от няколко метра с пистолет, е невъзможно да разбиете нормално здрав катинар.


Всъщност, ако гледате видеото с „теста“ за разбиване на катинари, ще разберете, че… все пак един изстрел от дистанция е достатъчен за разбиването на катинар, само че… ако използвате като минимум пушка с калибър 50! Или нещо още по-голямо – РПГ, базука или направо граната.

 

Акулите не са толкова страшни, колкото ги изкарват в киното

Не казвам, разбира се, че царят на моретата не е опасен. Но погледнато статистически и реално, акулите далеч не са най-страшното нещо в моретата. Ако попитате водолазите с опит, те ще ви кажат, че често си „играят“ с тези животни и инцидентите с тях са изключително редки.


Статистиката ще подкрепи твърдението им. Годишно повече жители на Ню Йорк са жестоко ухапани от… други жители на този град – много повече, отколкото ухапванията от акули. По света умират повече хора от… падане на кокосов орех върху главите им, отколкото от ухапвания на акули. И макар да е факт, че акулите надушват кръв от километри, то доказателства, че човешката кръв ги привлича – няма. Да не говорим, че по филмите обикновено жертва на тези риби стават хора, заобиколени от цяла „глутница“ акули. Но акулите обикновено ловуват сами, а за нуждите на Холивуд обикновено се използват отгледани акули от най-дружелюбния вид „лимонова акула“, които живеят и се придвижват на групи из Атлантика.

Тагове: