Замисляли ли сте се някога колко от технологиите, които ежедневно ползваме, идват не от другаде, а от NASA? Да, в процеса на изпращане на хора в Космоса и поставянето на изследователски робот на Марс те правят достатъчно много изследвания и експерименти, така че често получават неочаквани, но пък доста полезни резултати. Неочаквани хай-тек продукти, използвани от нас ежедневно, без да знаем, че идват от лабораторията, изпращаща космически проекти в небето. Ето някои от изобретенията, на които се радваме благодарение на NASA.

 

Изкуствени крайници

Продължителното спонсориране на NASA, комбинирано с иновативните проучвания в областта на роботиката и материали, поемащи шокови удари и натиск, са факторите, които осигуриха създаването на по-добри протези за хора и животни. Напредъкът на компании като Environmental Robots Inc. спомага за развитието на изкуствени мускулни системи с висока сензитивност, които се използват масово при роботите, изпращани в Космоса от NASA. Разработени са и материи, имитиращи човешка кожа и естествен вид и усещане на протезите, материали за предотвратяване на болезненото триене между протезата и тъканта и способност за задържане на топлина и влага.

 

Невидими скоби за зъби

Тийнейджърите ще са тези, които вероятно най-много оценят това изобретение, заместващо железните скоби за зъби, които няма как да се прикрият - а трябва да се носят минимум година. Пълната с желязо уста е нещо непривлекателно за повечето хора и ужас за по-суетните. От 1987 година насам обаче се появяват безценните за тийновете „невидими скоби" и се развиват светкавично, докато стигнат до многото брандове, които съществуват днес.
Tе са изработени от полупрозрачен поликристален триоксид (TPA), който е разработен от компанията Ceradyne съвместно с NASA. Целта на тази разработка е била получаването на материал, който да предпазва инфрачервените антени на ракетите тракери с топлинно насочване. Компанията Unitek е открила, че той може да се превърне и в основен материал за прозрачните скоби, и те много бързо стават един от най-популярните продукти на съвременната стоматология.

 

Стелки за обувки

Думите на Нийл Армстронг „това e един голям скок за човечеството" едва ли са се отнасяли към буквалното значение на тези думи... за спортните обувки в бъдещето. Да, днешните маратонки на атлетите са изработени по същата технология, по която и „лунните обувки", с които Армстронг стъпва на Луната. Те са изработени така, че да има минимален „сблъсък" между крака и повърхността, по която стъпва, да дават максимален отскок и да осигуряват вентилация. В средата на 1980 компанията KangaROOS USA изработва за пръв път обувки, които имат в себе си от материала на космическите ботуши. С помощта на NASA тя патентова триизмерната полиуретанова пяна, която разпределя равномерно тежестта и натиска на краката в обувките при ходене и тичане. Дори при силово натоварване материята е способна да отскача, без да наранява краката.

 

Мемори пяна

Пяната тип дунапрен, която пълни матраците, на които спим, седалки на коли и мотори и още много други неща - да, тя е изобретение, което достига до нас благодарение на NASA. Тя е разработена специално за полети в Космоса и представлява т.нар. полиетиленов силикон с „дишаща" клетка. Материята има уникалното свойство да разпределя теглото поравно, както и натиска, и да предотвратява шок за тялото при внезапен удар. Тя може да се компресира до степен да остане на 10% от първоначалната си височина, но след това е способна да я възстанови веднага. В днешно време се използва и в медицината, при лежащи пациенти например, за да се избягват раните от залежаването, както и при хора с увреждания, за намаляване на триенето между протези и стави и т.н.

Очила, устойчиви на надраскване

Ако изпуснем очилата си на земята, стъклата им е малко вероятно да се счупят. Това е, защото през 1972 година изследователите в NASA започват да ползват по-често пластмаса, отколкото стъкло, защото тя попива по-лесно радиацията, по-лека е и не е толкова податлива на чупене. Пластмасата без покритие обаче се драска лесно, а надрасканите стъкла на очила биха могли да увредят зрението.Търсейки решение срещу влиянието на замърсяванията и праха в Космоса, NASA започват да се стремят към създаването на специално покритие, което да служи най-вече за визьорите на космонавтските каски. Решението, до което достигат, е точно това покритие, което и до днес производителите на очила поставят върху тях. Foster-Grant са първата фирма, която лицензира тази технология на NASA за очила, които имат тънко пластмасово покритие на лещите и така не се драскат никога.

 

Памперси

Колко прозаично и ежедневно - но да, технологията, по която се изработва може би най- ценният за всички родители продукт, отново е на NASA. Астронавтът Лиса Новак става причина за това, като веднъж пропътува пътя от Хюстън до Орландо (близо 15 часа път с кола), без да спира, носейки за целта специално изработен за пътуване в космоса памперс за астронавти, и това прави впечатление на определени хора. И така същата материя, която се използва в Maximum Absorbency Garments (MAGs) „памперсите" на NASA, се използва днес в обикновените бебешки памперси - супер попиващ полимер, наречен натриев полиакрилат. Този полимер се използва и в градинарството защото абсорбира влагата и я задържа вътре в почвата по време на суша.

 

Униформа за пожарникари

Специалният екип за пожарникари, които се ползва масово в САЩ, е базиран на концепция, разработена от NASA. Тя съвместява в едно експертен дизайн с леки материали, разработени за космическите програми. Проект, включващ именно тази разработка, дава като резултат накрая лека цялостна система, включваща маска за лице, цялостна конструкция на костюма кислородна бутилка, изработени от алуминиев композитен материал, разработен от NASA за използване в ракетни обвивки. Космическата технология постепенно е била прехвърлена за употреба в ежедневието, а най-популярен става дихателният апарат, с който пожарникарите се защитават от вдишване на пушек. NASA също допринася за изграждането на гъвкави материали, които да защитават лицето и тялото от изгаряния - първоначално разработени, за да защитават космическите превозни средства при навлизането им в атмосферата.

 

Тагове: