Всяка година по това време различни аналитични компании започват да правят своите прогнози за новата година и близкото бъдеще след нея, като някои успяват да съставят доста точни предвиждания, други не. Но има и компании, които, макар и по принцип да не се занимават с анализ и предвиждания, понякога правят "пророчества", които често се оказват верни. Така например прогнозите на компанията IBM от 2007 до 2012 година бяха наистина много успешни - те се оказаха прави за гласовото управление на автомобилите, мобилните плащания и още няколко съвременни технологии. В тази статия ще ви предложим подбор на най-интересните прогнози, които IBM направи наскоро и които би трябвало да се случат в периода 2013 - 2017 година.

 

2015 година: излишната топлина от компютрите ще започне да се преработва

Използването на топлината от компютърните сървъри за загряване на собствените помещения стана даденост за някои центрове за обработка на данни, но да получиш топлината от този източник и да я преработваш след това - все още е непривично. Но не задълго, според IBM.

 

2017 година: смартфоните ще получат обоняние

Миниатюрните датчици за обоняние може да бъдат вградени в смартфоните и другите мобилни устройства. Откритите следи от химическите съединения ще се предават към мощно „облачно" приложение, способно да анализира всичко, започвайки от изгорелите газове до грипните вируси. В резултат, ако кихнете, телефонът ви ще може да ви разкаже за вашето заболяване.

 

 

2013 година: ще получим персонални търговски цифрови помощници

През 2008 година IBM работи по технология, позволяваща на търговците на дребно да фиксират момента, когато клиентът влиза в техния магазин, и съответно да реагира, например изпращайки талони за отстъпка на дадена стока на телефона му. Сега съществуват приложения за iPad, предоставящи на клиентите достъп до стоките и отстъпките. Внедрена е и система за разпознаване на лицата, използвана до момента единствено за видеонаблюдение.

 

 

2016 година: компютрите ще станат телепати

Дори в момента всеки може да изпробва игра, управлявана само с мисълта. Business Insider публикува анонс за устройство, носещо името Brainwave Headset от MindWave, което дава тази възможност. Но технологията е все още доста примитивна и не влиза в повечето компютри и смартфони. IBM предсказва развитие на това направление.

 

 

2017 година: телефонът ще позволи да докосвате и усещате вещите

Вашият телефон ще използва вибрация за имитиране на тактилни усещания, подобно на сензорните конзоли, които използват т.нар. кибер ръкавици, за да почувствате тръпката от грохота на войната. Ще можете да различавате тъканите и различните текстури и плетки, например мек или твърд е пуловерът, който искате да си купите, просто докосвайки екрана на телефона.

2016 година: паролите ще изчезнат

Паролите и имената на потребителите не предлагат много сигурна защита в момента. Самото тяло предлага далеч по-добри опции относно сигурността - компютрите се учат да разпознават лицата, отпечатъците на палците и гласа, за да създадат уникални пароли. Това направление се развива много бързо - в един от моделите PC на Lenovo, влизането в системата става след разпознаване на лицето. Миналата година Apple придоби компанията AuthenTec, разработваща технология за сканиране отпечатъците на палците.

 

 

2016 година: ще получаваме само интересуващите ни предложения

В близко бъдеще анализаторите на пазара ще могат да получат достатъчен обем информация за вашите покупки, така че да престанат да ви изпраща предложенията, които не ви интересуват. През 2012 година големите обеми данни се превърнаха в голям бизнес, като от IBM се надяват, че компаниите ще започнат да го използват за предотвратяване на досадния рекламен спам.

2013 година: интернет ще е с речеви функции

През 2008 година IBM работи над проекта Spoken Web и прогнозира, че към 2013 година ще бъдат разработени много сайтове с гласов интерфейс. Ние вече сме близо до това, нека си спомним Siri от Apple или гласовото търсене чрез Google Voice Search, което работи на всеки смартфон или компютър, използващ Chrome и инсталиран микрофон.

 

 

2014 година: полицейските управления ще реагират на престъпленията веднага след извършването им

Компютрите, умеещи да виждат и чуват, ще помогнат в борбата с престъпността в големите градове. Използването на датчици за зрение и слух в съчетание с големите обеми анализирани данни ще даде възможност на компютрите да откриват „горещите точки" в момента на тяхното възникване. Задачата на анализа на данните е вече на стадий решения. IBM съвместно с полицията на Мемфис работи на пилотен проект, целта на който е анализ на модела на престъпленията на основата на отчети за инцидентите и последващо търсене в „горещите точки".

 

2015 година: ще пътувате до работата по персонален маршрут

В крайна сметка интелигентните датчици и светофари ще ни спасят от задръстванията. Ние ще сме в състояние да използваме приложения, съгласувани със светофарите и предоставящи ни персонализирани и надеждни маршрути. Първите стъпки вече са предприети, в съответствие с повсеместната GPS система за смартфоните и обмена на данни в приложения като Waze.

 

Втората част на "20 технологии, които ще се превърнат в реалност", четете тук.