Може би най-нетърпеливо чаканият трейлър на E3 тази година беше този на The Last of Us Part II. Играта на Sony и Naughty Dog, чиято първа част излезе през 2013 година (да си я припомним с ревюто ни), все още няма премиерна дата за втората, но на конференцията най-после видяхме по-дълъг геймплей трейлър, който дава и подсказки за сюжета и за съдбата на Ели и нейния свят.

Трейлърът започва със сравнително безгрижна и весела сцена – хора танцуват на музика под разпъната шатра. Ели наблюдава отстрани, разговаря с приятел, а после получаваме дори кратка романтична сцена между нея и друго момиче (да не забравяме, че в The Last of Us: Left Behind се разкри, че Ели е гей). Рязката смяна на обстановката е шокираща и подсказва за евентуални ретроспекции, които ще присъстват по време на цялата игра, докато най-после играещият разбере точно какво се е случило с общността, в която живее Ели. Още от първите секунди на геймплея става ясно, че Ели е обигран и силен боец, със смъртоносни умения. Ще разчитаме на стелт елементи, които бяха огромна част и от първата игра, но и на брутални меле комбинации и битки, включващи собствени оръжия и елементи от околната среда. Огромният бюджет на играта и уникалните умения на създателите ѝ отново личат в усещането, че не толкова се намираш в игра, колкото във филм – детайлите, светлината и естествените движения на героите (дори при целувката, на която ставаме свидетели) са ненадминати.

За сюжета за момента се знае много малко дори след този трейлър – а спекулациите, че играта ще се появи чак през 2019, стават все повече. Ясно е, че действието ще се развива години след първата, Ели е вече в 20-те си години, а съдбата на Джоел е неясна: в първия трейлър той присъстваше, но по странен начин и за много кратко (по-скоро като образ за Ели?), а във втория и в този напълно отсъства, като изключим споменаването му между другото – и то не точно по име. Очевидно нещо ще се случи с общността, в която Ели и Джоел живеят в спокойствие (общност, достатъчно защитена и богата на ресурси, че да си прави танцови забави с музика). Най-логичното предположение е, че ще бъдат нападнати от групата, която видяхме във втория трейлър, която лови хора и ги беси на дърветата, а Ели ще тръгне на отмъщение. Вероятно и за разлика от първата игра тук всичко ще е центрирано само около Ели под формата на „и сам воинът е воин“, поне за голяма част от геймплея. Не е ясно и какво се случва със зомби заразата – знаем, че тя не е преминала, но и в трите трейлъра се набляга най-вече на човешката заплаха, а не толкова на тази от зомбитата, докато в първата игра това беше доста балансирано. Остава да видим кога ще се обяви премиерната дата и да започнем да я очакваме със затаен дъх. 

Eто и първите два трейлъра, за да си ги припомните.