Най-възрастните хора в света имат някои общи навици, като например да се хранят добре, да поддържат добър баланс между професионалния и личния живот и да са активни. Но според изследователите на дълголетието има и някои забележителни разлики. 
Бен Майерс, главен изпълнителен директор на LongeviQuest, организация, която изучава най-възрастните хора в света и събира техните истории, и Фабрицио Виляторо, президент на изследователската организация в Латинска Америка, са разговаряли с над 1000 столетници и суперстолетници, които са на 110 и повече години. 
Майерс казва, че дълголетниците, с които са разговаряли по целия свят, "обикновено са много позитивни". Позитивността е един от изненадващите съвети за здравословно стареене, които той и Виляторо вече споделиха с Business Insider. 
Фабрицио обаче споделя, че има и много "различни обичаи, различни култури и различни неща", които са забелязали, и "няма една строга формула при всички столетници". Изглежда, че има много начини да се достигне до 100 години. 
Виляторо твърди, че в Япония хората в напреднала възраст обикновено се стремят да ядат всичко с мярка. Това съвпада с наблюденията на Юми Ямамото, президент на проучванията на LongeviQuest за Япония, в която има култура на спазване на правилото "хара хачи бу", или ядене, докато се заситиш на 80%. Японските хора в напреднала възраст си позволяват понякога да похапват, но не са склонни да преяждат. 
Опитът на Виляторо показва, че хората в други региони, например в Латинска Америка, не са толкова стриктни по отношение на диетите си и по-често си позволяват лакомства като вино и шоколад. Те имат това общо с хората в Икария, Гърция, една от сините зони в света - където хората живеят средно по-дълго, а жителите редовно се наслаждават на вино. 
Ако се чудите към коя диета да се насочите, средиземноморската диета се смята за един от най-здравословните начини на хранене, включващ много пълноценни храни, чаша червено вино от време на време и много зехтин. 
В латиноамериканските страни свръхвъзрастните са по-религиозни, отколкото в Япония.
Виляторо каза, че латиноамериканските суперстарци са много религиозни, предимно католици. Много от тях са много набожни, което е източник на положителни емоции, каза той. Изследванията показват, че позитивността може да ни помогне да живеем по-дълго, като едно проучване от 2019 г. установява, че хората с по-високи нива на оптимизъм е по-вероятно да доживеят до 85 и повече години. 
Начинът на живот, насърчаван от някои религии, също може да играе роля за дълголетието, какъвто е случаят с адвентистите от седмия ден в Лома Линда, единствената синя зона в САЩ, които до голяма степен спазват растителна диета и редовно правят физически упражнения. 


Въпреки това Виляторо казва, че е забелязал, че дълголетниците от Япония обикновено не са толкова религиозни, колкото техните латиноамерикански колеги. И все пак Япония има едно от най-бързо застаряващите населения в света, като процентът на столетниците е много по-висок от този в други страни. 
Виляторо казва, че в повечето латиноамерикански страни, където е посещавал суперстарци, съществува културно очакване, че по-младите поколения ще се грижат за по-възрастните. 
"В Бразилия всички признават, че по-възрастните хора са работили усилено, така че когато хората остареят, по принцип за всяка тяхна нужда се грижат семействата им. След това в Колумбия много хора живеят в селски райони и прекарват живота си в работа на полето с огромните си семейства, които се грижат един за друг", казва той. 
Проучванията показват, че има връзка между силните взаимоотношения и дълголетието, като в едно проучване от 2023 г. се установява, че самотният живот и изолацията от семейството и приятелите са свързани със 77% по-висок риск от смърт. 
Но повече от възрастните хора, с които Вилаторо се е срещал в Аржентина, живеят в старчески домове, отколкото в други страни. Въпреки че 77% от възрастните хора са обгрижвани от семействата си, този процент не е толкова висок, колкото в Бразилия, където той е 94.1% според данни от 2023 г. на Панамериканската здравна организация и Междуамериканската банка за развитие. 
Ямамото е забелязала подобна тенденция и в Япония, където според нея все повече възрастни хора се настаняват в домове за възрастни хора, докато традиционно за тях са се грижили техните деца и внуци. 

Снимка: Unsplash

Виж още: ChatGPT с рекорден процент грешки при здравни диагнози на деца

Още от Social