Все повече хора се убеждават, че оцеляването на човечеството е свързано със способността ни да се превърнем в многопланетен вид. Но за да стане това реалност, трябва да се преодолеят безброй технологични и биологични бариери и да се отговори на един жизненоважен въпрос: способни ли са хората изобщо да правят бебета в Космоса?

С разрастването на космическия туризъм възможностите за хората да правят секс в Космоса са по-големи от всякога. За щастие предлаганите досега граждански полети на астронавти по своята същност са споделени преживявания, които не предлагат почти никакво лично пространство и още по-малко възможности за пътниците, които се надяват да станат основатели на "Клуба на 100-километровата височина".

За добро или лошо това статукво вероятно ще се промени, особено след като планираните частни космически станции започнат да се разполагат на ниска околоземна орбита. Въпреки това само защото можете да направите нещо, не означава, че трябва да го направите.

Реалността на секса в Космоса вероятно ще бъде, меко казано, сложна и има очевидни причини, поради които съвкуплението в микрогравитация може да не е добра идея, поне в краткосрочен план. Като за начало тя може да бъде мръсна, което е проблематично в среда, в която трябва да се поддържа хигиена, но ще оставим подробностите на вашето въображение.

Макар и да не е непреодолим проблем, безтегловността също би послужила за по-голямо предизвикателство при самия акт, а не може да се пренебрегне и ефектът, който сексуалните отношения биха могли да окажат върху социалната динамика на екипажа, затворен заедно в тясно пространство за месеци наред по време на дълги мисии. Други пък предпочитат да се абстрахират от практическите аспекти на самия акт, като вместо това изтъкват значението на установяването на контролиран научен подход към несигурността, свързана с човешката репродукция в Космоса.

"Достъпът до космическото пространство по същество се намира в преломната точка на експоненциалното му увеличаване през последните 18 месеца и ние не можем да налагаме на хората да правят това, което правят, а човешката природа също е конкурентна", каза експертът по космическа медицина д-р Шона Пандя по време на панела South by Southwest.

Независимо дали става въпрос за възхода на космическия туризъм, за дългосрочната цел човечеството да стане многопланетен вид или за чисто научно любопитство, факт е, че изследователите все повече се интересуват от това дали е възможно хората да правят бебета в Космоса.

Досега са проведени редица репродуктивни изследвания на животни с различен успех в ниска околоземна орбита, като през 2021 г. изследване, проведено на борда на Международната космическа станция, показва, че наистина може да е възможно ранни ембриони на бозайници да се формират в Космоса.

През следващото десетилетие базираната в Нидерландия компания SpaceBorn United се надява да хвърли допълнителна светлина върху способността ни да правим бебета извън планетата със своята програма за мисии "Асистирана репродуктивна технология в Космоса" (ARTIS).

Групата планира да проведе серия от експерименти за ин витро оплождане в Космоса с помощта на минилаборатория с размер на кутия за обувки, оборудвана със собствена система за поддържане на живота, възможност за криогенно замразяване и система за изкуствена гравитация, която може да симулира гравитацията на Земята, Марс и Луната.

Партньорите на SpaceBorn United вече са разработили прототип на микрофлуидния диск с размер на CD, в който ще се смесват сперматозоидите и яйцеклетките заедно с друг хардуер, и работят за първоначален тестов полет в края на 2024 г. Преди това екипът ще проведе кампания за наземни тестове, при които оборудването му може да бъде подложено на изпитания в центрофуга на Европейската космическа агенция в Холандия.

Ето как може да се очаква, че ще протече една пълноценна мисия на ARTIS. Първо, минилабораторията ще бъде изстреляна в орбита в рамките на защитна капсула, след което в микрофлуидния диск ще се задейства малка помпа, която ще транспортира сперматозоидите до камера, съдържаща яйцеклетки. След това оплодените яйцеклетки ще бъдат наблюдавани в реално време с помощта на изкуствен интелект, докато образуват бластоцисти - следващата стъпка от ембрионалната им еволюция. След това ранните ембриони ще бъдат криогенно замразени, за да бъдат транспортирани до клиника за ин витро на Земята за ДНК анализ.

Ранните мисии на ARTIS ще бъдат използвани за тестване на различни аспекти на системата, като се използват репродуктивни клетки на бозайници, взети от мишки, които след момента на зачеване достигат до стадий бластоцит за около четири дни. Екипът се надява в крайна сметка да премине към човешки репродуктивни клетки при бъдещи експерименти с ин витро, след като системата бъде тествана при множество орбитални мисии.

По време на първоначалния тестов полет през 2024 г. ранна версия на хардуера на SpaceBorn United ще направи две обиколки на Земята, след което ще се върне на повърхността с помощта на надуваем топлинен щит, предоставен от германската компания Atmos и Rocket Factory Augsburg. При този полет ембрионите на мишки ще бъдат създадени непосредствено преди изстрелването, а не в орбита, както ще бъде при следващите мисии.

Снимка: Unsplash

Виж още: Земята може да се превърне в необитаем ад до няколкостотин години заради парниковите газове