YouTube Premium може и да не ви е най-любимата услуга, но трябва да признаем, че най-голямата му атракция са видеоклиповете без реклами. Именно това направи YouTube "Premium Lite" привлекателен, тъй като предлагаше гледане без реклами срещу по-малко пари. Досега. YouTube премахва този план!

 
В средата на 2021 г. Google представи по-достъпен план Premium Lite за YouTube, който се отказа от YouTube Music, офлайн изтеглянията и фоновото възпроизвеждане. Единственото му предимство пред обикновения YouTube беше добавянето на гледане без реклами, но той беше на половината от цената на обикновения план YouTube Premium - 6.99 евро на месец. 
Както е потвърдено в имейли, цитирани от The Verge, YouTube Premium Lite се закрива в няколкото европейски държави, в които беше наличен (Белгия, Дания, Финландия, Люксембург, Нидерландия, Норвегия и Швеция). Планът така и не беше разпространен в други региони.  
Съобщението на YouTube гласи: 
"Пишем ви, за да ви уведомим, че след 25 октомври 2023 г. вече няма да предлагаме вашата версия на Premium Lite. Макар да разбираме, че това може да е разочароваща новина, продължаваме да работим по различни версии на Premium Lite, като включваме обратна връзка от нашите потребители, създатели и партньори".
Премахването идва само няколко седмици след като YouTube Premium повиши цените на индивидуалните си планове за първи път, като сега цената на плана започва от 13.99 долара на месец. Междувременно семейните планове скочиха на 22.99 долара/месец в края на миналата година. 
По-рано тази година призовахме Google да предложи по-достъпна версия на YouTube Premium без добавяне на YouTube Music и изтегляния - подобно на този план Premium Lite, - за да предложи по-лесен вход за потребителите, които са разочаровани от агресивните реклами на YouTube, особено след като платформата се стреми да блокира рекламни блокери. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Най-скъпият процесор на Intel може да работи без външна RAM памет

Тагове: