През миналия месец Управлението за перспективни изследователски програми на Пентагона – DAPRA, обяви началото на програма, целта на която се явява създаването на бронирана бойна машина, която може да се нарече танка на следващото поколение. Експерименталната бойна машина, разработвана в рамките на програмата Ground X-Vechicle Technology (GVX-T), няма да има почти нищо общо с класическите танкове, снабдени с мощна броня, тежки и неповратливи. Ключовите особености на новата машина са скорост и маневреност.

 

От DAPRA са предоставили интересно видео, на което са показани някои особености при използването на танка GVX-T на бойното поле. Както може да се види от това видео, „стилът на действие“ на новите „танкове“ е съвсем различен от действията на обичайния танк. Най-близка по аналог на GVX-T се явява бойната машина Warthog, известна от компютърната игра Halo.

 

За да може да се придвижва със скорост, минимум два пъти по-голяма от тази на най-бързите обичайни танкове, GXV-T има два пъти по-малки размери и няколко пъти по-малко тегло. Всичко това, плюс иновационната задвижваща система позволява на машината да преминава на практика през всякакви местности. Може да се отбележат две ключови особености на бъдещия танк. Основен момент се явява Crew Augmentation, което може да се преведе като разширение за възможностите на екипажа. Тази част включва в себе си набор от датчици, електронни прибори и компютърни изчислителни възли, които осигуряват обемно наблюдение на околната обстановка, предоставяне на оперативна информация на членовете на екипажа, своевременно откриване на изстрелите от артилерийските оръдия, оръдията на други танкове, ръчните гранатомети и пускане на противотанкови ракети. В случай на откриване на идваща заплаха полуавтоматичната система моментално взима управлението на танка в свои ръце, изпълнявайки действия по елиминиране и избягване на заплахата.

 

Вторият момент – Survivability through Agility, което се превежда като повишен шанс за оцеляване чрез увеличаване на маневреността, позволява на танка да използва всички преимущества на трите метода за отклоняване или неутрализиране на заплахата – бързо ускорение или рязко спиране, отклонение с рязка маневра и активиране на допълнителна активна броня в мястото на предполагаемото попадение.

Всички идеи, заложени в принципа на действие на танка GXV-T, изглеждат фантастично и трудно осъществими на практика. Но всъщност всички технологии, необходими за създаването му, съществуват в момента. Именно затова ръководството на DAPRA има намерение да получи своя опитен прототип само след две години.