Помните ли добия стар Quake, където имахме възможността да постреляме по различни виртуални гадини, както и по приятели от мрежата?
Налице в тази супер класическа 3D игра бяха най-различни конвенционални пушки, както и някои доста странни и мощни оръжия, като може би най-впечатляващ бе любимият за много геймъри снайперисти Rail Gun.

 

От доста години военните правят опити относно използването на подобно оръжие, разрушаващо целта единствено с огромен заряд от кинетична енергия, но сега вече налице е първият работещ образец на електромагнитно оръдие, който е на крачка от въвеждане в истинска експлоатация. Релсовото оръдие е разработено в изследователската лаборатория на военноморските сили на САЩ в Далгрен (щата Вирджиния), като в близките седмици се очаква да започнат неговите бойни тестове.

Първият реален прототип на бойно rail gun оръдие е конструиран от известната оръжейна корпорация BAE Systems, самото устройство все още не е готово за въоръжение, но се явява възможно най-точният модел на едно бъдещо серийно произвеждано електрическо оръдие.

Последното би трябвало да притежава далекобойност на стрелбата от 90 до 185 километра в началния си вариант, а след подобренията и бъдещи промени - до 400 - 500 км. Тези характеристики на релсовото оръдие осигуряват висока начална скорост на снаряда от 2 - 2.5 км/сек., като това са напълно реални величини, постигнати при тестването на предишния стационарен прототип.

Как действа rail-gun оръдието

 

Неговата основа е оборудвана с две паралелни метални пластини, на които преди изстрел се подава ток от порядъка на милиони ампери. Този ток създава около релсите магнитно поле, като снарядът се движи между релсите с помощта на специалната приставка в долния му край, в която токът също създава мощно магнитно поле, като взаимодействието на двете полета изстрелва снаряда с невероятна скорост. Така без никакъв взривен заряд в себе си снарядът прави големи поражения на целта заради огромното количество кинетична енергия (33 мегаджаула), което се създава в случая. Скорострелността на rail gun оръдието е от порядъка на 6 до 10 изстрела в минута.

Трябва да напомним, че Военноморските сили на САЩ вече от няколко години работят над програма по създаването на електромагнитно релсово оръдие (Electromagnetic Railgun EMRG), пoдходящо за монтиране на кораби. Учените в различни държави досега са провеждали различни подобни опити, но са постигали високи скорости само с доста леки снаряди (от порядъка на десетки грамове), докато в този случай става въпрос за снаряд с тегло няколко килограма.