Русия спря използването на ирански дронове камикадзе в Украйна, тъй като устройствата спирали да функционират при ниски температури. Информацията идва от украинската информационна агенция УНИАН, която цитира Евгений Силкин от Командването на съвместните сили за стратегически комуникации на въоръжените сили на Украйна.

Пластмасовите дронове се използват над територията на Украйна от 17 ноември, а датата съвпаднала с първия сняг. Русия е разчитала на дроновете като част от нова програма, насочена към унищожаването на енергийни и други критични инфраструктури. Първоначално Иран и Русия отрекоха да си сътрудничат, но по-късно Иран призна, че е изпратил оръжия на руската държава, добавяйки, че това е било, преди да започне инвазията на Русия в Украйна. Множество доклади и оценки на западното разузнаване противоречат на това. Обединеното кралство, САЩ и ЕС наложиха санкции на производителя на дронове и някои лица за доставка на оръжия за Русия. Множество доклади също така казват, че Иран е обучавал Русия как да използва безпилотни самолети и други оръжия. 
На 3 декември Аврил Хейнс, директор на Националното разузнаване на САЩ, коментира, че се очаква зимните условия да забавят войната и че вече се наблюдава „намалено темпо“. 

Снимка: Unsplash

Виж още: Небесна схватка: самолет едва не се разби заради дрон