Пистолетите са едно доказано средство за самоотбрана, но поради ред причини носенето му може да бъде доста опасно – най-малкото, може да бъде откраднат и с него да бъдат извършени различни злодеяния, които после да бъдат „лепнати“ на истинския собственик.

Именно затова, оръжейните специалисти отдавна работят над това да елиминират тази възможност. Работата стигна дотам, че някои разработки приличат на оръжия от бъдещето, такива с отблокиране чрез пръстовия отпечатък или при докосване с различни специални джаджи и украшения. Но, както се оказва на практика, всичко това често не е от полза на притежателя на оръжието – например, когато човекът е забравил да си сложи пръстена за отблокиране на ръката то се превръща в една безполезна вещ.

Компанията Safety First Arms е решила да приложи доста необикновен подход. Създаденият от нея пистолет Smart 2 има кодова заключалка на своята дръжка и ако не се набере правилният код, то пистолетът не само няма да стреля, но и ще активира звукова сигнализация. Според специалистите, разработващи тази система именно тя се оказва най-комфортна. Кодовият блок се намира на такова място, че с него се работи удобно с един палец, като самият код е трудно да бъде сгрешен заради интуитивното разполагане на бутоните. Пин кодът на Smart 2 може да се състои от три до пет цифри. Разблокирайки пистолета и произвеждайки изстрел с него, след това веднага той може да бъде блокиран отново с традиционните предпазители. Цялата система е базирана на доста простичък механизъм, като единственото за което трябва да се следи е състоянието на вградените батерии, които преди да се изтощят напълно ще включат алармената сигнализация.
Засега налице е само един прототип, напечатан на 3D принтер, но компанията твърди, че вече има поръчки за поне един милион долара.