Любимите на всички ни фантастични филми (Star Wars, The Matrix, Man In Black) изобилстват от невероятни технологии и ефекти заради които ги обичаме. Ако трябва да сме честни обаче, те изобилстват и с най-различни чудати (MiB) или ужасяващи (Death Star) оръжия, често плод на фантазията на писатели и сценаристи. До голяма степен те са допринесли за духа на тези култови филми. Бихте ли си представили „Междузвездни войни“ без лазерните мечове, „Матрицата“ без спасителния електромагнитен (EMP) импулс или „Мъжете в черно“ без шантавите пистолетчета, пробиващи огромни дупки в бетонни стени, или „невролизатора“?

Подозирате ли, че някои от тези оръжия биха могли да се превърнат в реалност? Едва ли. Или по-скоро едва ли всичките. Но според модерната съвременна наука част от тях биха могли спокойно да прекрачат границата на фантастиката и да се превърнат в реалност. 

 

Лазерни (светлинни) мечове (Star Wars)

Да си признаем – почти всички сме си мечтали в определен период от живота си да притежаваме някой джедайски меч, нали? Ще повярвате ли, ако ви кажат, че създаването на такива оръжия може би не е чак толкова далеч, далеч в друга Галактика? През септември 2013 година екип учени от Харвард и MIT откриха начин да контролират и манипулират елементарните частици. Става дума за фотоните – квантови частици, които в покой нямат маса и принципно не реагират едни с други. Американците обаче успяват да създадат т.нар. фотонна молекула. Преди това постижение сливането на фотоните в молекули е било възможно само теоретично, но никой не е успял да го постигне. Най-интересното обяснение, което учените дават за това, какво е възможно да се създаде след овладяването на такава технология, е… лазерен меч!

 

За да постигнат целта си, учените разполагат рубидиеви атоми в специална вакуумна камера и използват лазери, за да ги охладят до температура, близка до почти абсолютната нула. След това изстрелват отделни фотони в облака от атоми чрез лазерни импулси.  По време на процеса фотоните влизат и преминават през облака, предавайки енергията си на атомите в него.

Според информация от източника подобен процес може на практика да се използва някой ден за създаване на триизмерна псевдокристална структура от светлина. Технологии за изработване на истински, прибиращи се в джоба лазерни мечове все още няма, но поне към момента е доказано, че такова оръжие практически може да бъде създадено.

 

Киборг (Robocop)

От самото създаване на жанра научна фантастика в киното човекоподобните машини, роботите, киборгите са любим персонаж. Но дали е възможно да се направи хибрид между машина и жив организъм, подобно на задвижвания с човешки мозък робот от Robocop? 

Всъщност до голяма степен зависи от дефиницията. И днес много хора притежават роботизирани части от тялото, така че до известна степен те са киборги. Пълната подмяна на човешкото тяло с изцяло роботизирано такова обаче е сериозно предизвикателство. Учени от университета Вандербилт работят над създаването на бионичен екзоскелет, предназначен за употреба от инвалиди, парализирани поради прекъсване на гръбначния стълб. Тяхната работа е призната за сериозен напредък по пътя към създаване на истински ходещ, дишащ и… въоръжен суперчовек – киборг.

 

Екзоскелетът на екипа от Вандербилт е предназначен за долната част на тялото и използва силови механизми в точките на бедрените и коленните стави. В комбинация с управляващ интерфейс механизмът може да се привежда в действие чрез горната част на тялото и благодарение на него парализиран пациент може да се придвижва успешно сам. По време на тестовете са постигнати скорости на ходене до 0.8 км/ч. 

Този екзоскелет е само един от многото прототипи на реални роботизирани устройства, които се създават в последните десетина години. Някои от тях разчитат дори на директно управление от мозъка на напълно парализиран пациент, като например демонстрационния първи удар по топката, дал началото на световното първенство в Бразилия през 2014 година от инвалидизиран младеж, оборудван с екзоскелет. Така че създаването на управляемо напълно роботизирано тяло е въпрос само на време, броени години. 

 

Термоядрен реактор (Spider-Man)

Идеята за използване на супермощен източник на енергия, събран в ограничено малко пространство, не е изобщо нова, както и не е невъзможна от гледна точка на съвременната наука. Реакторът на злия д-р Октавиъс от Спайдърмен все още не е създаден, но концепцията му е солидно подкрепена на теория и практика. 

Най-страшното е, че човечеството хич не е далеч от овладяването на процеса на термоядрен синтез, същия, който кара звездите да светят. ,най-просто казано, представлява реакция на сливане на изотопни атомни ядра (деутерий и тритий) на водорода. Освен това е най-логичното и възможно за масова употреба решение, тъй като водородът е най-масово срещаният елемент.

 

Процесът на термоядрен синтез представлява на практика доближаването на максимално разстояние едни до други на атомите на водорода, така че те започват да се сливат, образувайки следващия елемент от Менделеевата таблица – хелий. Въпреки че в последните години се появиха множество сигнали за т.нар. студен синтез, то официалната наука следва физичните принципи, според които за постигането на тази реакция са необходими температури от порядъка на 100 милиона градуса по Целзий! Това е и една от основните трудности пред създаването на такива мощни източници на енергия, но, повярвайте – учените са доста близо, на крачки пред целта.

Освен температурата, която е чудовищна, обаче реакцията създава и плазма с огромен електричен заряд, която е трудно да бъде овладяна и е нужно да бъде задържана в мощни магнитни полета. Но едно нещо е сигурно – ако реакцията, благодарение на която звездите светят, бъде овладяна напълно, миниатюризирана и на база на нея бъде създадено оръжие, то би било наистина ужасяващо.

Телепорт (Star Trek)

„Прехвърли ме, Скот“ е една от най-популярните фрази в този легендарен сериал. Разбира се – става дума за устройството за телепортиране, позволяващо на капитан Кърк да накара целия свят да мечтае за една от най-яките sci-fi джаджи. Ще се запитате вероятно „да, но телепортаторът оръжие ли е“ – и донякъде ще сте прави. Не съвсем. Но такава технология без съмнение би могла да бъде използвана за добри или за доста лоши цели. Но основният въпрос, който остава, е „възможна ли е телепортацията“. Отговорът е – вероятно.

 

На сайта на HiComm многократно са отразявани новини и статии по въпроса с квантовата телепортация, която вече не е чак толкова ново нещо. Сериозната наука отдавна е признала процеса като възможен и е доказала, че предаването на информация (не на самата материя) между отдалечени квантови частици (фотони) е възможно. 

В статия, публикувана в Science, учени от няколко университета в САЩ посочват успехите си в тази област и конкретните действия, които предприемат, за да телепортират фотони. В материалите на техния Joint Quantum Institute (JQI) е описан процесът, при който те поставят, най-образно казано, два йона във вакуумна среда, обградени от електрично заредено поле. С помощта на лазерни импулси те създават квантово състояние, познато като „квантово преплитане“, позволяващо на два атома да разменят състоянията (информацията) си. Или простичко казано – позволяват техните характеристики да бъдат телепортирани от единия в другия атом. 

Следващите логични стъпки, над които учените работят, са за подобряване прецизността на работа и за създаване на по-ефективна среда за комуникация между тях. Разстоянието, на което към момента е възможна телепортацията, е няколко десетки метра, но според учените мигновеното преодоляване на огромни разстояния ще бъде факт в близко бъдеще. Друг е въпросът, кога и дали изобщо ще успеем да телепортираме живи хора, процес, който изисква невероятни количества енергия и още по-невероятна изчислителна мощ, за да разградите човека атом по атом, да запишете информацията, да я предадете и да го „сглобите“ спрямо нея отново. Но невъзможното днес е съвсем възможно утре, нали?

 

Машина на времето (филмите по Хърбърт Уелс)

Едва ли, ако някога създадем подобно устройство, то ще прилича на спортен автомобил DeLorean и ще трябва да вдигне 88 мили в час, за да се пренесе във времето. Но това не значи, че машини на времето никога няма да бъдат създадени. Още Алберт Айнщайн е показал, че времето е по същество нещо „еластично“ и може да се „разширява“ или „свива“ в зависимост от скоростта на движещите се обекти. Пътуването във времето би трябвало да е възможно, като се вземе предвид доказаният факт, че времето може да бъде ускорено заедно с увеличаването на скоростта на физичните тела. Този ефект е наблюдаван върху звезди и планети, отдалечени на светлинни години от нас. В допълнение Айнщайн твърди, че гравитацията също е фактор, влияещ на времето. Така че, след като теорията казва, че пътешествията във времето са възможни, дали можем да създадем машина за пътуване из него?

За да работи една истинска машина на времето, тя трябва да манипулира пространствено-времевия континуум така, че линията на времето да се изкривява и да образува форма на затворена крива. За създаването и обаче машината на времето се нуждае от т.нар. екзотична материя и негативна, отрицателна енергия. Научни данни в последните години показват, че такава материя вероятно съществува, но може би ще е трудно, ако не и невъзможно да я съберем, за да построим машина на времето.

 

Съществуват и проучвания, според които машината може да се създаде и без нужда от използване на екзотична материя. В този случай трябва да създадем нещо като вакуум, обем пространство, в което да липсва нормалната материя, и чрез него да позволим на пространствено-времевия континуум да се вгъне и изкриви сам. Тази теория посочва и множество усложнения, като допуска и факта, че манипулирането на гравитационните полета е на теория почти напълно невъзможно. Но все пак поставя солидна теоретична основа за създаването на такова устройство. 

Ако хората са способни да овладеят тази научна област и да построят работеща машина на времето, то тя със сигурност би била по-опасна и разрушителна от всяко друго оръжие в човешкия арсенал. Мисля, че няма нужда да посочвам защо, нали?

 

Електромагнитен импулс (The Matrix)

Сигурно си спомняте EMP импулса, използван в „Матрицата“, който неведнъж спираше набезите на машините и спасяваше живота на Нео и компания? Идеята за създаване на оръжие, което може да изключва и унищожава електронните устройства, звучи като елемент от фантастичен филм, но всъщност то е съвсем реално съществуващо и много по-страховито, отколкото ви изглежда.

Умерено силен електромагнитен импулс може да унищожи всякаква електроника в обсега на действие. По време на ядрените взривове или мощните слънчеви изригвания също се създават такива импулси, а мечтата на днешните военни е да овладеят и миниатюризират напълно електромагнитните оръжия.

 

Мощен електромагнитен импулс над територията на САЩ може да предизвика истинско бедствие в цялата държава, но дори много по-малки EMP оръжия на теория могат да обезвреждат цели армии, да спират комуникации, системи за сигурност и ако щете – да обезвреждат банкови институции и стокови борси с цел икономически вреди. 

Според данни на ЦРУ Северна Корея експериментира с руски технологии (кой знае какво крият руснаците?) за създаването на EMP оръжия, способни да обезвреждат вражеската електроника. Трябва ли да споменаваме до каква степен целият ни живот днес е зависим от електрониката и технологиите? И как спирането им само за миг ще доведе буквално до връщането ни с няколко века назад?

Невролизаторът (Man In Black)

Още едно култово и мечтано от всички нас оръжийце. Не по-голямо от писалка и способно да се прибере във вътрешния джоб, това устройство е способно да изтрие човешката памет за толкова време, колкото притежателят му пожелае. Нужно е само да сложите специалните си очила и да просветнете с него. 

Е, едва ли такова устройство днес може да бъде направено, но учените днес експериментират над възможностите за „редактиране“ на спомените и са постигнали успехи. Екип изследователи от Ню Йорк са описали създаването на експериментално вещество, успешно блокиращо PKMzeta – химично съединение, от което мозъкът ни се нуждае, за да запазва информацията, която минава пред очите ни. След като то бъде инжектирано в тялото, достига до зоните в мозъка, които пазят определени типове памет, свързана с емоциите и моторните възможности на мускулите. Нарушаването на връзките там води до пълна забрава и загуба на определени спомени. Изследването все още е в начални стадии и е тествано само на лабораторни мишки.

 

Въпреки това много учени се опасяват, че тази и други подобни техники за „редактиране“ на спомените може успешно да се приложи и на хора. Навлизането в тази научна област определено е неетично и много, много опасно. Въпреки че официално изследванията се правят, за да се преборим с мозъчни болести като старческата деменция, то усъвършенстването на подобен вид технологии няма как да не доведе до създаването на истински „невролизатори“ в не толкова далечно бъдеще. 

 

Бластер (Flash Gordon, Star Wars)

Лъчевите пистолети, или бластерите, са ръчни оръжия, способни да изстрелват смъртоносни порции видими или невидими лъчи. Виждали сме ги в много, много филми и също сме си мечтали да постреляме с тях нали?

Един от първите реални опити за създаване на нещо като лъчево оръжие е описан още от Никола Тесла. Неговата идея е да изгради вакуумен контейнер, който след това да използва за изстрелването на тънка струя въздух (частици) с огромна, огромна скорост. Тази „пушка, изстрелваща въздушни частици“, би могла според него да образува унищожителна струя с дължина от над 300 километра!

 

Смъртоносният „лъч“ на Никола Тесла е почти идентичен като идея и принцип на действие на тестовите оръжия със заредени частици, които САЩ и СССР тестват по време на Студената война. Нищо чудно леко да са заимствали идеята, нали?

В наши дни изобилстват новините (недоказани официално) за най-различни такива постижения, като например тази за учен, който преработил стар телевизор с кинескоп така, че да концентрира тесен и мощен сноп смъртоносни лъчи, в чийто обсег температурата се повишава до сериозните 1090 градуса по Целзий – достатъчни да разтопят метал. 

Ако създаването на такива насочени лъчи от смъртоносни частици е толкова лесно, още по-лесно би било те да бъдат затворени в оръжие с размери на пистолет или пушка. Така че и това оръжие от фантастичните филми изглежда доста близо до реалността.

 

Машината на „Страшния съд“ (Dr. Strangelove)

Може би много от вас не са гледали този филм. Той е по-скоро от жанра „класика“ и е повече познат на киноманите или по-възрастните. Правен е по време на Студената война и е леко сюрреалистичен, но засяга една от темите, вълнуващи човечеството и до днес – създаването на оръжие, способно да „затрие“ целия свят за секунди.

Машините на „Страшния съд“ (на английски Doomsday Machines) всъщност могат да бъдат най-различни (ядрени бомби, антивещество, дори Големият адронен колайдер). Но сценарият на филма на великия режисьор Стенли Кубрик всъщност се повтаря (за щастие без финал) през 1984 година, когато все още съществуващият СССР обявява за своят проект Perimeter.

 

Руската „машина за масово унищожение“ всъщност представлява стратегическа система от междуконтинентални ракети с множество бойни ядрени глави, разпръсната на тайни позиции из цялата страна и способна за броени минути да изстреля стотици такива към територията на САЩ. Според най-прости изчисления тези бомби могат да убият за минути над… 100 милиона души! 

И най-страшното. Системата Perimeter е активна до ден-днешен, като за щастие никоя държава не би желала тя да проработи (включително руснаците). Въпреки че тя е разсекретена от десетилетия, възпиращото й действие е видно и до днес, като неслучайно Западът опитва да създаде ефикасен „щит“ срещу нея. Самото съществуване на подобна технология някъде по света е достатъчно страховито и всички ние само можем да се надяваме употребата й да си остане налице само по киноекраните.

 

Extremis Virus (Вселената от филми на Marvel)

Трябва ли да превеждам, какво значи това? Вирусите – унищожители на човечеството, също са любима тема на много филми, сериали и книги. Във Вселената от комикси на Marvel обаче изненадващо става дума за фантастична лекуваща технология, която може да регенерира отрязани крайници, а впоследствие дори се използва за създаване на суперчовеци. 

Възможностите на днешната наука да регенерира органи и крайници (подобно на откъснатите опашки на земноводните) все още не са големи, но теоретично са съвсем възможни. Налице са множество проекти за отглеждане на органи, дори на отпечатването на такива! Само че лошата новина е, че подобна технология може лесно да бъде използвана и като оръжие – за създаване на потенциално устоими на унищожение войници. И ако днешната наука тества най-различни методи за регенериране на клетки и тъкани, то ключът към откритие на подобни процеси може да се крие в човешките нокти!

 

Учени от американския NYU Langone Medical Center тестват генетично променени мишки, за да симулират веригата от клетъчни промени, които настъпват по време на растежа на ноктите (регенерацията им). Те се надяват, че тяхното откритие може в бъдеще да бъде използвано за регенерация на цели органи или човешки крайници. 

Експериментите са насочени, разбира се, към използването на стволови клетки от основата на ноктите, които стимулират самовъзпроизвеждането и нарастването им през целия живот. Учените са открили, че тези клетки разчитат на протеини, наречени WNT Signaling Network – цяла мрежа от процеси, чието свързано действие активира растежа и удължаването на ноктите и други кератинови структури като космите. Да, тези протеини (белтъци) спомагат и за растежа на косата. 

Манипулирайки тези възможности при мишки с ампутирани пръсти, учените са успели да отключат процеси на регенерация там, където принципно досега те са били невъзможни. Като следваща стъпка те определят фокусирането над молекулярните процеси, контролиращи активирането на стволовите клетки така, че да започнат регенерация и нарастване. 

Работата над тази и други подобни технологии за възстановяване на органи и тъкани все още не е довела до пълен успех, но тестовете са обнадеждаващи. А след това създаването на супервойниците може да се окаже много по-реално, отколкото смятаме днес.