Американската агенция DARPA иска да знае кога, къде и как ще се развие следващото огнище на чикунгуня и предлагат 150 000 долара за работеща стратегия за предсказване.

Вирусът е разнасян основно от комари, а предизвикателството пред учените е да предвидят развитието и разпространението му в Америка и Карибите през следващите 6 месеца.

Защо чикунгуня? Вирусът рядко е смъртоносен, симптомите му са висока температура, болки в ставите и мускулите, главоболие, световъртеж, гадене и обрив. Но е устойчив на лечение – ставните възпаления могат да продължат с месеци и така да извадят американски войници извън строя трайно. „Имаме интерес в това да се опитаме да предотвратим заразяване на военните ни“, коментира мениджър от DARPA.

Силно заразен и лесно разпространим, вирусът тръгва от Африка и Азия, а вече са откривани огнища във Франция и Карибите, както и няколко изолирани случая в САЩ. Отговорите на предизвикателството ще дадат на правителствените служители възможността да установяват предварително колко сериозна ще е дадена болест, накъде ще се разпространи и как най-ефективно да отговорят на заплахата.

Предизвикателството според учените е добро – вирусът сравнително скоро се е появил в САЩ, за сметка на това има история от десетилетия в Африка и Азия, така че има достатъчно данни за работа. Успехът на това предизвикателство ще ни постави стъпка по-близо до предотвратяването на епидемии като наболялата ебола.

 

Тагове: