Пентагонът е закупил технология от израелска отбранителна компания, която може да блокира безпилотни самолети, използвани от ISIS, твърди информация на Defense One. Договорът е на стойност 15 600 000 щатски долара и е за "синтетична преносима система за въздушна отбрана".

Системата може да открива, идентифицира и блокира малки дронове, използвайки 3D радар и електрооптични сензори. "Заглушаването нарушава полета на дрона и той не може да се върне в своята отправна точка или да направи аварийно кацане."

ISIS използва DJI дронове за наблюдение, преди да осъществи самоубийствени мисии с експлозиви. Дроновете също могат да пренасят експлозиви, за да се убиват цивилни граждани или чрез тях да бъде повреждано оборудване на противника.

Военните в Ирак дори са открили химически оръжия в лаборатория на ISIS, които могат да се използват за нападения с безпилотни дронове.

Военно въздушните сили (ВВС) на САЩ не са отрекли, но не са и потвърдили покупката на израелската технология, но тя има смисъл тъй като нападенията с дронове са актуален проблем на бойно поле и трябва да се действа превантивно.

 

Прочетете и това: Peugeot-Citroen закупи Opel за 2.2 млрд. евро