Според официални представители на Пентагона Русия е преминала успешно тестовете на антисателитна ракета, която ще може да извади от строя военните комуникации и навигация на САЩ, базирани на сателити в околоземна орбита. Тестът, който е бил извършен на 16 декември, всъщност е третото успешното изстрелване на ракетата PL-19 Nudol.

Въпреки че Русия твърди, че ракетата Nudol е предназначена да бъдат използвана за защита от входящи вражески оръжия, Пентагонът я класифицира като антисателитно оръжие. Представители на американското разузнаване смятат, че две дузини Nudol ракети могат да всеят хаос в американските военни операции, които разчитат на сателитната мрежа за навигация и комуникация, служеща за разузнавателни цели.

Докато САЩ вече предприема стъпки, за да намали зависимостта си от GPS, руската армия също има планове за наземна система за противоракетно заглушаване.

В същото време Русия и Китай работят над други орбитални оръжия - антисателитни лазери и малки спътници, - които са способни да нападат физически космическата инфраструктура на САЩ.

 

Прочетете и това: Европа продължава да гледа към Марс въпреки аварията със Schiaparelli