Днес все повече и повече хора използват мобилен интернет на своите смартфони и таблети, в следствие на което мобилните мрежи се претоварват. Този проблем не засяга само потребителите на мобилен интернет, той най-вече засяга мобилните оператори, тъй като техните честотни ленти са ограничени до определен спектър, за който те плащат.

Но от Qualcomm се опитват да смекчат този проблем с въвеждането на нов чипсет, който ще позволи на потребителите и операторите да разчитат на така наречения нелицензиран спектър от интернет.

Този спектър не е точно празно пространство, така да се каже. За да бъдем точни, спектъра съответства на честотната лента от 5 GHz, която се използва от Wi-Fi. LTE Unlicensed (LTE-U) на Qualcomm използва същата честотна лента като Wi-Fi, което определено дава много по-широк обхват, спрямо почти 3 гигахерцовия LTE Advanced (LTE-A).

Това е добра новина за мобилните оператори, но донякъде лоша новина за Wi-Fi потребителите и организациите. Ако потребителите и операторите започнат да използват честотната лента от 5 GHz, същото задръстване на лицензирания спектър може да се случи и при нелицензирания. Подобренията в LTE биха могли да се отразят неблагоприятно на Wi-Fi производителността.

Все пак от Qualcomm се опитват да успокоят нещата, твърдейки, че те успешно са накарали LTE-U и Wi-Fi да работят заедно в хармония. В действителност, ако LTE-U осигурява същите интернет скорости, то потребителите бих преминали от Wi-Fi към LTE-U, което ще намали тежестта върху Wi-Fi мрежите.

В крайна сметка собствените тестове на Qualcomm трябва да бъдат възпроизведени и проверени от външни независими представители. От компанията ще направят демонстрация през следващата седмица на Световния мобилен конгрес в Барселона, за да докажат, че Wi-Fi и LTE-U могат да съществуват заедно в мир. А новото семейство чипсети на Qualcomm, модел FSM99xx, с LTE-U способности ще бъде на разположение през втората половина на 2015г.

 

 

Прочетете още: Qualcomm обяви четири нови процесора за среден клас мобилни устройства 

Тагове: