Китай глоби производителя на процесори Qualcomm с 6 млрд. юана (975 млн. долара) в рамките на най-големите до момента антимонополни наказания срещу чуждестранни компании. 

Пекин разследва чуждестранни производители на автомобили, доставчици на технологични продукти и други компании в опит да ги принуди да намалят цените. 

Китай е най-големият производител на мобилни телефони в света. Правителството системно се оплаква от високите цени на лицензите за чуждестранна технология, което всъщност може и да е причината за вълната от глоби. 

Qualcomm обяви, че се съгласява да промени някои практики по отношение на лицензионните споразумения с китайските компании. 

Регулаторните органи разследват дали Qualcomm и друга компания, InterDigital Inc., са злоупотребили с доминантната си пазарна позиция, за да искат по-високи такси за използването на технологии. 

От Qualcomm обявиха, че са "разочаровани" от твърденията на регулаторите на Китай, но няма да оспорват решението. 

Глобата е най-голямата по размер, наложена на чуждестранна компания от Китай. Сумата е двойно по-голяма от глобата от 3 млрд. юана (492 млн. долара) на британската фармацевтична компания GlaxoSmithKline през септември заради подкупи. 

Прочетете: Qualcomm с промени по Snapdragon 810, за да се справи с прегряването

Тагове: