Миналата седмица CAT представи първия телефон с вградена термална камера, който ще видим на пазара това лято. На Мобилния конгрес компанията е представена със сравнително малък щанд, който обаче крие едно от най-интересните устройства на събитието. Причината е, че интригуващият на хартия смартфон успява да впечатли с възможностите, които отваря пред потребителите, които са далеч от просто забавление с термоснимки.

CAT S60 пристига със стандартен хардуер за смартфон от среден клас, който включва Snapdragon 617 чипсет, 3 GB RAM и 32 GB вътрешна памет, задвижвани от Android 6.0. Дисплеят е с диагонал 4.7" и HD резолюция, като тези характеристики го правят способен смартфон за стандартна употреба. Типично за CAT, моделът може да издържи на много екстремности, като всъщност това е един от най-издръжливите смартфони въобще. Той може да издържи падане на цимент от близо 2 м и да работи под 5 м вода в продължение на час.

Термокамерата му всъщност не е просто играчка за стандартни потребители. Нейната цел е да помага на строителни работници, електротехници и водопроводчици например. Това, което представител на CAT демонстрира от първо лице, беше снимка на панел с бушони, сниман в апартамента, в който пребивава по време на Конгреса, на която се виждаше зона с много по-висока температура. Това е признак за проблем, който не се вижда на обикновена снимка или с просто око. Друга интересна употреба, доста по-масова, е търсенето на топли обекти в мрак. Така, ако някоя вечер пуснете кучето си в задния двор и искате да видите къде е, няма да има нужда да използвате фенер.

Основната камера на CAT S60 е 13-мегапикселова, докато селфи машината е 5 MP. Интересното е, че термокамерата може да прави снимки, видео и time-lapse клипове. Данните за температурата на обектите са достъпни не само в реално време, но и впоследствие, докато разглеждате снимките. Също така можете да използвате различни цветови палитри за визуализация, които могат да дават различна информация.

Ако трябва да посочим един проблем на CAT S60, това е цената му, която в Европа е 649 евро. Важно е да уточним обаче, че този смартфон е предназначен за професионалисти, а не за масовия потребител. Затова и този проблем не е толкова значим, но дори и да беше, CAT S60 щеше да остане едно от най-интересните устройства на Мобилния конгрес тази година.

 

Вижте всички новини от MWC 2016.

Тагове: