Samsung навлиза в новия пазар на 360-градусовите камери със своята Gear 360. Камерата беше представена тази вечер в Барселона на MWC 2016, заедно с новите флагмани на компанията Galaxy S7 и S7 Edge. Тя ще бъде достъпна през второто тримесечие на тази година.

Gear 360 е малка сфера с двоен обектив, която трябва да направи заснемането и споделянето на 360-градусови снимки и видеоклипове лесно и бързо. Отдолу камерата е плоска, така че може да бъде поставена лесно на равна повърхност, например на земята, но тя също разполага и със специален статив. Отвън Gear 360 има монохромен PMOLED екран и три бутона за запис, включване/изключване и меню. Наличен е microSD слот за карти памет (до 128GB) и слот за смяна на батерията. Камерата е устойчива на вдони пръски и прах.

Всяка от противоположните лещи има F2.0 бленда и изключително широк 195-градусов зрителен ъгъл. Софтуерът се грижи изображенията от двата обектива да се съединят в една обща 360-градусова снимка или видеоклип.

Подобно на повечето 360-градусови камери и Gear 360 се управлява чрез смартфон приложение, но към момента това става само Galaxy S7 и S7 Edge. От Samsung казват, че камерата ще бъде съвместима с "избрани Samsung смартфони", но компанията не каза кои ще са те. Все пак има и PC приложение, ако нямате намерение да си купувате Galaxy S7/S7 Edge, или не притежавате някои от необявените съвместими смарфони на компанията.

Камерата може да заснема 30-мегапикселови сферични снимки и видео с резолюция 3840 х 1920 пиксела. Заснеото съдържание, разбира се, може да бъде споделено във Facebook и YouTube, които вече поддържат възпроизвеждане на 360-градуосви клипове.

Скоро очакваме да разберем и каква ще е цената на Gear 360.