Samsung стана поредната компания, включила се в пазара на умни автомобилни аксесоари с анонса на Samsung Connect Auto по време на Mobile World Congress.

Южнокорейският производител ще бори за присъствие на един доста конкурентен пазар, където личат установени играчи като Vinli и Automatic, както и продукти като ZTE Mobley и Delphi Connect, които имат поддръжката на големи американски мобилни оператори като AT&T и Verizon. Пак тук присъстват и системи като Audi Connect, които са дело на самите автомобилни производители.

Подобно на Vinli и другите подобни джаджи, Samsung Connect Auto представлява малка пластмасова кутийка, захранвана с Tizen OS, която се включва директно в OBD II порта на автомобила, който пък обикновено се намира под волана или някъде в близост до водача. След като веднъж е свързано, устройството може да наблюдава дейността на превозното средство, да анализира разхода на гориво и да дава съвети за маршрути.  

Вместо повечето други подобни джаджи, които се свързват по Bluetooth със смартфона на водача, Samsung Connect Auto използва вградения си 4G LTE капацитет, за да изпраща данни и локации в базиран в облака сървър, където стават анализите и изчисленията. Освен това 4G LTE връзката ще служи за Wi-Fi хотспот за пътуващите в колата.

Samsung Connect Auto ще се появи най-напред на пазара в САЩ по-късно тази година, като AT&T ще бъде първият доставчик на мобилен интернет за джаджата. Глобалната ѝ премиера ще стане през третото тримесечие на 2016 г.

Виж още: Oppo ще представи нова технология за безжично зареждане на MWC 2016

Тагове: