И преди сме виждали примери за това, как изкуственият интелект се опитва да пише стихотворения, разкази и мелодии. Този нов пример за AI като творец обаче е много по-забавен, защото включва култовия поп хит Wannabe на Spice Girls.

С помощта на OpenAI Jukebox поп парчето е преработено като мрачна и груба рок песен в стила на Nine Inch Nails. Неочакваната трансформация на песента на Spice Girls бе публикувана от YouTube канала JohnDopamine5 и обхваща само първите 15 секунди на парчето. Полученият по този начин кавър е по-бавна песен с доловимо индъстриал звучене и въпреки че няма да познаете в нея любимата си песен от средата на 90-те, важното в случая е, че новата песен не е създадена от истински музикант, а от алгоритъм.

Това е възможно благодарение на невронната мрежа OpenAI Jukebox, която може да трансформира песни и мелодии в най-различни музикални жанрове, включително всичко от Франк Синатра до хеви метъл. Екипът зад алгоритъма вече демонстрира различни трансформации в стила на популярни изпълнители като Кати Пери и Елвис Пресли, които може да чуете в неговия Soundcloud профил.

Технологията работи, като взема MIDI данни, извлича от тях звука и трансформира мелодията и гласа в напълно различен вид песен.

Снимка: 9to5google

Виж още: Броят приложения в Huawei AppGallery е нараснал почти двойно за 1 година