Airbus Operations, френският отдел на компанията Airbus, патентова в Европа самолетно пасажерско кресло с неголяма облегалка, което по своята форма силно наподобява велосипедна седалка. В него няма вградена разгъваема масичка, освен това за пасажера, седящ на новото кресло, ще има много малко място за краката.

В заявката за патент се пояснява, че изобретението е призвано да намали мястото, заемано от пасажерите, което явно ще позволи увеличаване на предполагаемия брой пътници и съответно по-големи печалби.

Всъщност, за да се увеличи броят на места в салона, пространството, отделено за всеки пътник, трябва да бъде намалено“, казват без капчица свян авторите на патента. Всякo от „велосипедните“ кресла е закрепено към вертикална опора и може да се сгъва, в случай че не се използва. Представители на Airbus казват, че наличието на патентна заявка не означава, че изобретението ще бъде въплътено в живота.

Нелепо изглеждащото изобретение едва ли ще се хареса на пътниците, особено на тези с над 2 часа полет, освен ако не е предвидено за някакъв нов клас пасажери – фенове на некомфортното и екстремно пътуване.