Ако сте милиардер, изпълнителен директор на огромна компания, времето по време на полета между Лос Анджелис и Токио си е чиста загуба на пари. Spike Aerospace S-512 ще намали това време наполовина, а и ще се предлага на една изключително „прилична” цена – 80 млн. долара.

 

Екипът на Spike е съставен от инженери, които преди това са работели за Airbus, Bombardier и Gulfstream. Към тях се присъединили и няколко предприемачи и инвеститори, които си поставили за цел да създадат първия в света частен свръхзвуков самолет. Идеята им е да предложат нов тип бизнес самолет, който може да пътува с впечатляващата скорост от Мах 1.6 (1960 км/ч) и максимална скорост от Мах 1.8 (2204 км/ч). Ако тези скорости са достигнати, S-512 може да прелети разстоянието межу Ню Йорк и Лондон за по-малко от 4 часа. На борда ще има място за до 18 пътника.

 

Няма нищо странно в това, че от Spike говорят само за трансокеански полети, тъй като FAA (Федералната авиационна администрация) забранява свръхзвуковите полети над земя, с малки изключения. Boeing, Lockheed Martin и дори NASA се опитват да направят нужните модификации, които да намалят бумтежа, който е резултат от счупването на звуковата бариера. До този момент не мога да се похвалят с успех.

 

От Spike не са първите, които обещават частен свръхзвуков самолет. Aerion обяви планове през 2009 г, че ще създаде 12-местен свръхзвуков бизнес самолет (също с цена от 80 млн. долара), който да излезе през 2015 г. Не е ясно дали този проект ще бъде осъществен, но от Spike обещават S-512 за 2018 г.