Apple бяха ударени с глоба в размер на милиони долари за умишлено забавяне на по-старите модели на iPhone чрез актуализация на софтуера.

Наказанието от 25 милиона евро (27 милиона долара) беше издадено от френската агенция за "Конкуренция, потребителски въпроси и репресии срещу измамите", която установи, че Apple не са предупредили потребителите, че актуализирането на най-новия ъпдейт ще забави смартфоните им.

От компанията признаха през декември 2017, че са забавили старите iPhone устройства, въпреки че първоначално твърдяха, че е направено, за да удължи живота им.

Становището на работещите в Apple е, че литиево-йонните батерии в iPhone е възможно да доставят по-малко енергия на някои устройства, след като поостареят. Следователно, за да се контролира този проблем с батерията, компанията пусна актуализацията на софтуера за по-старите устройства като iPhone 6, iPhone 6s, iPhone 7 и iPhone SE. Регулаторите обаче установиха, че компанията не е информирала потребителите, че инсталирането на актуализации на iOS (10.2.1 и 11.2) може да забави самите устройства.

От Apple са се съгласили да заплатят глобата, наложена от агенцията, и ще трябва да публикуват прессъобщение на своя уебсайт, което да престои в рамките на един месец.

Виж още: Паразит завладя и нощта на "Оскар"-ите!

Оцени:
Рейтинг: 5
Тагове: