Астероид с размерите на Статуята на свободата ще прелети покрай Земята в ранните часове на сряда сутринта.

Означен като 2013 WV44, 300-футовият (91-метров) астероид се движи с изумителната скорост от 7.3 мили (11.8 км) в секунда, така че е добре, че няма да се спре в нашата планета.

Центърът на NASA за изследване на обекти, близки до Земята, е изчислил, че летящата скала, която е започнал да следи преди 10 години, ще премине на безопасно разстояние от около 2 милиона мили (3.3 милиона километра). Това може да изглежда като огромно разстояние и в много отношения е така, но когато го възприемаме от гледна точка на размера на нашата Слънчева система, то изглежда по-скоро като много близка среща.

Астероидите се движат в близост до Земята през цялото време и за щастие много малко от тях представляват сериозна заплаха. Но това не означава, че Земята никога няма да се сблъска с опасна ситуация в бъдеще, още повече, че знаем, че нашата планета вече е претърпяла няколко катастрофални удара от астероиди. Ето защо организации като NASA и европейският ѝ партньор ЕКА отделят много време и средства за наблюдение на Дълбокия космос за подобни заплахи.

Снимка: Unsplash

Виж още: Добрият стар земен дъжд прекъсна уникално предаване от Марс (ВИДЕО)