Холандската компания за водопречиствателни системи Hydraloop спечели голямата нагарда за иновации в устойчивото развитие на CES 2020. Hydraloop твърди, че нейната система за преработка на вода е първата по рода си в света. Тя е продукт на цяло десетилетие развойна дейност в опита за създаването на такава система, която да намали значително разхищението на водата. Резултатът е инсталация, която е евтина, лесна за употреба и поддръжка и не прави компромиси с удобствата и личната хигиена.

Системата рециклира 85 процента от всичката вода, използвана за битови нужди. На практика тя пречиства и дезинфекцира H20 от душа в банята и миялната, за да може да се използва повторно за миене на чинии, в тоалетната, градината или басейна. Дезинфекцията става с ултравиолетова светлина.

Освен че е полезна за околната среда и намалява вредните емисии от отпадъците, системата на Hydraloop редуцира консумацията на енергия от едно четиричленно семейство с 600 киловата час.  

Машината в момента се продава в Европа, Африка и Близкия Изток на цена от 4000 долара. В САЩ тя ще бъде пусната през втората половина на 2020 г. Hydraloop предупреждава, че през следващите 30 години световното население ще нарасне от 7.8 милиарда на 10 милиарда, а запасите от вода вече намаляват. Прясната вода се възобновява само от дъжд на сушата, но това количество е недостатъчно в сравнение с онова, което черпим от недрата на земята.

Виж още: Хай тек кулинария: как високите технологии променят начина, по който готвим?