Миналата седмица известният изследовател на изкуствения интелект Андрей Карпати, бивш служител на OpenAI и Tesla, публикува в Туитър странно предложение, според което големите езикови модели (LLM) като този, с който работи ChatGPT, един ден биха могли да бъдат модифицирани, за да работят в Космоса или да бъдат предавани там, потенциално за комуникация с извънземен живот. Той заяви, че идеята е "просто за забавление", но с влиятелния си профил в областта идеята може да вдъхнови други в бъдеще.

Постиженията на Карпати в областта на изкуствения интелект говорят почти сами за себе си - през 2015 г. той получава докторска степен от Станфорд под ръководството на компютърния учен д-р Фей-Фей Ли. След това той става един от основателите на OpenAI като учен-изследовател, след което между 2017 и 2022 г. работи като старши директор по ИИ в Tesla. През 2023 г. Карпати се присъединява отново към OpenAI за една година, като напуска през февруари тази година. Той е публикувал няколко високо ценени урока, обхващащи концепции за ИИ в YouTube, и винаги, когато говори за ИИ, хората го слушат.

Напоследък Карпати работи по проект, наречен "llm.c", който реализира процеса на обучение за LLM GPT-2 на OpenAI за 2019 г. на чист език C, като значително ускорява процеса и демонстрира, че работата с LLM не изисква непременно сложни среди за разработка. Оптимизираният подход и кратката база данни на проекта провокират въображението на Карпати.

"Моята библиотека llm.c е написана на чист език C - много добре познат системен език от ниско ниво, при който имате пряк контрол върху програмата", казва Карпати. "Това е в контраст с типичните библиотеки за дълбоко обучение за обучение на тези модели, които са написани в големи, сложни бази от кодове. Така че предимство на llm.c е, че е много малък и прост, а оттам и много по-лесен за сертифициране като приложим в Космоса."

Това е важно, защото когато софтуерът се изпраща в космоса, той трябва да работи при строги стандарти за безопасност и надеждност. Карпати предполага, че неговият код, llm.c, вероятно отговаря на тези изисквания, тъй като е проектиран така, че в основата му да стоят простотата и предсказуемостта.

На етап 2, след като този LLM бъде признат за безопасен за космическите условия, той теоретично би могъл да бъде използван като наш посланик на изкуствения интелект в космоса, подобно на исторически инициативи като съобщението от Аресибо (радиосъобщение, изпратено от Земята до кълбовидния клъстер Месие 13 през 1974 г.) и Златния запис на Вояджър (два идентични златни записа, изпратени на двата космически апарата "Вояджър" през 1977 г.). Идеята е "тежестите" на LLM - по същество научените параметри на модела - да се пакетират в двоичен файл, който след това може да се "събуди" и да взаимодейства с всяка потенциална извънземна технология, която може да го разшифрова.

"Представям си го като научно-фантастична възможност и нещо интересно, за което да се помисли", казва той. "Идеята, че не ние можем да пътуваме до звездите, а нашите представители на изкуствения интелект. Или че същото може да се отнася и за други видове."

Снимка: Unsplash

Виж още: PlayStation 6 се планира като най-мощната конзола от своето поколение