Емблематична обсерватория, позната ни от редица блокбъстър филми, изненадващо пострада от повреда. Неочакваната авария се случи на 6 ноември, докато инженерите от обсерваторията Аресибо в Пуерто Рико преценяваха възможностите си за справяне с щети по съоръжението от сериозната повреда на важен захранващ кабел още през лятото.
Инженерите са били готови да започнат ремонта на кабела, който се е измъкнал от гнездото си през август, но са се сблъскали с много по-сериозно предизвикателство - един от най-важните кабели, пренасящи данни, неочаквано се е разкъсал, излагайки цялото съоръжение на риск.


Сгушена в средата на пуерториканската джунгла, обсерваторията Аресибо започва научна работа през 1963 г. и е втората по големина радиоантена в света. Учените я използваха, за да потвърдят, че пулсарите са свръхплътни неутронни звезди, да открият първите планети отвъд нашата Слънчева система и да предадат съобщение в Космоса с надеждата да достигнат до интелигентен извънземен живот. Това е и основният страж на Земята за идентифициране дали конкретни астероиди са на път да ударят планетата - и той се появява в хитови филми като GoldenEye и Contact.

Аресибо е проектирана от учени от университета Корнел, който експлоатира съоръжението до 2011 г., а Националната научна фондация (NSF) е основният спонсор на обсерваторията.

Последните няколко години обаче бяха трудни за обсерваторията. През 2014 г. силно земетресение повреди части от съоръжението, включително кабел, който мениджърите на съоръжението се надяваха да подменят по-късно тази година. През 2017 г. ураганът „Мария“ нанесе щети на Пуерто Рико, но пощади Аресибо. Вертолетната площадка на обсерваторията и течащата вода тогава бяха жизненоважни ресурси за живеещите в близост до съоръжението. Така емблематичната обсерватория, вперила око в Космоса, е заплашена да загине заради чисто земни проблеми.


Снимка: Wikipedia

Виж още: Изкуствен интелект ще разпознава дали сте болни от COVID-19 според кашлицата ви

Тагове: