Спомняте ли си "Филе"? Малката сонда влезе в историята, когато през ноември 2014 г. се приземи на кометата 67P/Чурюмов-Герасименко, след като стигна до там на кораба "Розета". Пребиваването на "Филе" на негостоприемната комета бе изпълнено с препятствия, но сондата успя да извърши повече от 64 часа наблюдения и експерименти, преди батериите ѝ да откажат и тя да заспи.

През юни и юли 2015 г. "Филе" се върна към живот за кратко, тъй като кометата се приближи до Слънцето, но сондата не успя да предаде нови данни. А сега нейното пътуване приключва.

"Време е да кажа "сбогом". Утре комуникационната апаратура на "Розета" за връзка с мен ще бъде изключена завинаги...", написа "Филе" във финалното си послание към своите почти половин милион последователи в Twitter.

Съобщението наистина е емоционално, но за учените от Немския космически център, които координираха мисията, то не е новост - контактът със сондата реално бе прекъснат преди около година и постепенно всички изгубиха надежда, че "Филе" ще предаде нещо ново.

Виж още: NASA праща космонавти под водата, за да тренират за Марс

Тагове: