Отбелязвайки края на важната мисия на сондата "Филе", си заслужава да си припомним някои от най-важните наблюдения, които учените направиха по време на престоя на машината на кометата 67P.

1. Понякога на кометите може да има органични молекули

За такива сигнализира "Филе" през 2014 г. Оказа се, че те съдържат въглерод, което накара учените да считат, че животът на Земята може да е пренесен на подобно парче космическа скала.

"Открихме органични съставки, които играят ключова роля в синтеза на аминокиселините, считани за съставките на живота", обяви тогава Европейската космическа агенция.

2. Дори и на най-твърдите космически повърхности може да има дълбоки дупки

През юли 2015 г. мисията се натъкна на поредица от огромни и много дълбоки дупки. Въпреки че повърхността на кометата е изключително твърда, наличието на дупките се обяснява с това, че прелитайки покрай Слънцето, неговата горещина е довела до свличания на пластове.

3. Остатъци от кислород могат да оцелеят милиарди години в Космоса

На базата на данните от "Филе" учените заключават, че откритите следи от кислород са били в покой в продължение на милиарди години. Това е изненадващо откритие за всички онези, които считат, че вселената се е формирала в резултат на светкавична поредица от химически и физични реакции.

Виж още: Мисията на "Филе" окончателно бе обявена за приключена

Тагове: