Времето за обновяване на флагманските линии, особено при китайските производители, се скъсява с всяка изминала година. Honor представи View 20 само преди няколко месеца, но вече на линия е цяла нова серия, която ще го измести. „20“-серия на китайския производител, състояща се от моделите Honor 20, Honor 20 Pro и Honor 20 Lite беше представена вчера официално пред европейската публика на специално събитие в Лондон. И докато 20 Lite е апарат в среден ценови клас, който ще се бори в един от най-популярните сегменти, разчитайки да предостави на потребителите най-добре подбраните компромиси, „стандартният“ 20 и 20 Pro се целят по-високо.

Двата по-скъпи модела имат много общо помежду си. Това е видимо още от пръв поглед – корпусите на 20 и 20 Pro споделят нов начин на изработка, при който се използва полагане на два етапа на слоеве стъкло, боя и т.нар. от Honor „дълбочинен слой“, за да се получи нещо, което от компанията наричат многоизмерен динамичен холографски стъклен гръб. Крайният ефект е интересен и изпъкващ начин на отразяване на светлината и нюансиране на цвета – тенденция, която видяхме още при предишните модели на този производител и която се надгражда като сложност с всеки следващ важен продукт.

Дисплейът също е един и същ - 6.26‘‘ LCD IPS с резолюция 1080:2340 пиксела и 4.5-милиметров отвор за предната камера. Една от малкото забележими разлики във външния е вид е около половин милиметър в дебелината – вероятно заради по-добрата си батерия (4000 срещу 3750mAh) Pro-версията е и съвсем малко по-масивна.

Друга видима разлика откриваме във фото възможностите. Макар и двата модела да са с конфигурация от 4 камери, само две от тях са аналогични. Това са ултраширокоъгълната (117 градуса), с 16 MP резолюция и f/2.2 светлосила и макро камера с фиксиран фокус на 4 мм разстояние.

Основната камера и при Honor 20, и при 20 Pro е 48-мегапикселова, но тази на Pro-варианта е по-„светла“ – с бленда f/1.4 (срещу f/1.8) тя поставя нов връх в индустрията. При по-скъпия модел тази камера разполага и с лазарен автофокус и оптична стабилизация. 20 Pro има и телефото камера с 3-кратно оптично приближение, която е заменена със сензор за дълбочина при по-евтиния си събрат. Свикнахме с обещанието за по-добър нощен режим с всеки следващ модел и то е неизменна част и тук. 20 Pro поддържа максимално ISO 204 800.  Това е два пъти по-малко от пиковата стойност по този показател на Huawei P30 Pro например, но пък е точно два пъти повече от максималното ISO на Honor 20, a водещите модели на Samsung и Apple остават далеч назад. За по-доброто проникване на светлината определено ще помогне и по-големия спрямо много конкуренти 1/2‘’ сензор от Sony.

По време на презентацията стана ясно, че Honor продължава да бъде позиционирана като „младежка“ марка, затова отново са налице интересни възможности, които биха импонирали на почитателите на мобилния гейминг – графeново охлаждане, GPU Turbo 3.0 поддръжка и виртуален 9.1 звук.  Всичко казано дотук е подплатено с чипсет Kirin 980, какъвто ще намерите в още много от актуалните модели от висок клас на Huawei и Honor. Honor 20 ще се предлага в три цвята, които заради вече споменатата технология на производство на корпуса е трудно да определим точно, но те са наречени Saphire Blue, Midnight Black и Icelandic White. Апаратът е оборудван с 6GB RAM и 128GB пространство за съхранение. 20 Pro от своя страна идва в два цвята (Phantom Blue, Phamtom Black) с 8GB памет и 256GB за файлове.

Накратко, както и с модела View 20,  Honor 20 Pro е опит да бъдат предоставени много от технологиите, налични за актуалните флагмански модели на Huawei (в случая P30 Pro), на по-поносима цена. Това е умна стратегия, която поне като съотношение качество/цена, се получи добре при View 20. В случая Honor ще ни предлагат в Европа 20 Pro за 599 евро от юли, а ако решите да заложите на по-малко RAM, пространство за съхранение и малко по-малка батерия и се откажете от телефото камерата - Honor 20 ще стартира при цена 499 евро вероятно следващия месец. Интересен факт е, че вече сме били свидетели как цената за България на този производител в България понякога е дори малко по-ниско. Актуален пример е моделът 20 Lite, който вчера бе обявен на очаквана цена от 299 евро, а бърза справка при големите търговци у нас показва, че вече може да се намери в страната за 569 лв.

Добри новини за собствениците на Huawei смартфони