Кое е най-важното нещо, от което се нуждаете, за да живеете и работите на Луната? Енергия. За предстоящата програма "Артемида" на НАСА осигуряването на електричество в лунните бази е основен приоритет.

Ето защо агенцията създаде своя проект за захранване на повърхността с енергия от делене. Идеята е да се разработят концепции за малък реактор за ядрено делене, който да генерира електроенергия на лунната повърхност. Проектът току-що завърши първоначалната си фаза (започнала през 2022 г.), която се състоеше от три договора на стойност 5 млн. долара с търговски партньори за разработване на проекти на реактори за делене. НАСА избра "Локхийд Мартин" в Бетесда, щата Мериленд, "Уестингхаус" от Кренбъри, щата Пенсилвания, и "IX" от Хюстън, щата Тексас, за възлагане на 12-месечна фаза 1 за по-нататъшно разработване на предварителни проекти.

На всеки от партньорите беше възложено да предложи проект на реактора и системи за преобразуване на енергията, отхвърляне на топлината и управление и разпределение на енергията. Разбира се, партньорите трябваше да предоставят прогнозни разходи за своите системи и планове за развитие. Крайната цел бе да се създаде система, която да поддържа лунни бази в продължение на десетилетие. Проектите щяха да послужат и като пътища за планиране и изграждане на подобни системи на Марс.

Захранващите системи са разликата между успеха и провала на всяка мисия. За Луната и Марс това е разликата между живота и смъртта. Ядрената енергия е най-вероятният начин за задоволяване на дългосрочните енергийни нужди.

"Необходима е демонстрация на ядрен източник на енергия на Луната, за да се покаже, че това е безопасен, чист и надежден вариант", казва Труди Кортес, програмен директор на мисиите за технологични демонстрации в рамките на дирекция "Мисии за космически технологии" на НАСА в централата на НАСА във Вашингтон.

"Лунната нощ е предизвикателство от техническа гледна точка, така че наличието на източник на енергия като този ядрен реактор, който работи независимо от Слънцето, е възможност за дългосрочно изследване и научни усилия на Луната."

Нека си признаем - животът и работата на Луната са свързани с много предизвикателства. Безопасната и чиста енергия помага да се преодолеят много от опасностите, с които ще се сблъскат лунните изследователи. Слънчевата енергия осигурява надежден източник на енергия за поддържане на работата. Но поне през половината от времето слънчевите енергийни мрежи ще бъдат в тъмнина през лунната нощ. Това не означава, че слънчевата енергия няма да се използва. Но е важно да разполагате с друг източник на енергия. Ето къде са полезни ядрените реактори.

НАСА и други агенции биха могли да поставят ядрени реактори на места, които прекарват времето си в частична или пълна сянка. В много случаи в същите региони съществуват резервоари от лед.

Предимството на ядрените реактори е, че те могат да работят на пълен работен ден, независимо дали има слънчева светлина или не. Това е голям плюс за нуждите от електроенергия по време на 14-дневната лунна нощ.

Обърнете внимание, че НАСА не твърди, че на Луната ще се използват само генератори за ядрен синтез. Комбинация от слънчеви и ядрени инсталации вероятно ще задоволява нуждите от електроенергия на местообитанията и научните лаборатории.

Снимка: Unsplash

Виж още: Asus ROG Phone 8 Pro – мечтата на всеки геймър (РЕВЮ)