След шумния дебют на GPT-4 и обявяването на преобразяването на Microsoft 365 в платформа с изкуствен интелект, Baidu, китайският гигант в областта на търсачките, представи своя Ernie Bot.

Откакто ChatGPT изуми света, Baidu се смята за най-близкия китайски кандидат за създаване на еквивалент на чатбота на OpenAI. Естествено, пускането на Ernie беше очаквано с голямо нетърпение. В четвъртък главният изпълнителен директор на Baidu Робин Ли изнесе едночасова презентация за Ernie, която предложи само малък поглед към чатбота. Все още не е ясно какво може да прави Ernie и как всъщност работи.

Засега Ernie е достъпен за тестване само чрез покана, а останалите трябва да се включат в списъка на чакащите. Но публиката явно не е била впечатлена. Наблюдателите на индустрията в Китай и извън него обърнаха внимание на факта, че вместо да покаже Ernie чрез демонстрация на живо, Baidu предпочете дълга презентация с предварителни записи на отговорите на Ernie. Акциите на компанията се сринаха с 10 % в Хонконг след презентацията на Ли.

В слайдове Ли представи подканите за Ernie и неговите отговори в пет функционални области:

Писане на литературни текстове: Потребителят поиска от Ernie съвет за написването на продължение на известния научнофантастичен роман "Проблемът с трите тела".

Бизнес писане: Потребителят помоли Ernie да предложи имена за компания, която помага на малки и средни предприятия да се дигитализират.

Логика и разсъждения: Ерни бе помолен да реши известния математически пъзел "пилета и зайци".

Устен превод на китайски език: Ерни беше помолен да определи традиционен китайски идиом и да напише стихотворение въз основа на фразата.

Мултимодално генериране: Ерни получи въпрос ("Кой град е най-подходящ за внедряване на интелигентен транспорт?") и бе помолен да изпълни "мултимодални" задачи въз основа на първоначалната подкана, като например да прочете отговора на китайски диалект и да генерира изображение въз основа на текста.

Baidu очевидно наистина се опита да демонстрира какво може да постигне алгоритъмът и отговорите бяха задоволителни; но все пак инвеститорите не бяха впечатлени от внимателно организираното разкритие. Човек не може да не се запита дали Baidu не е избегнала демонстрацията на живо поради липса на увереност и дали не е избързала с пускането поради впечатляващия напредък на OpenAI. В края на краищата дори титанът в областта на изкуствения интелект Google допусна грешка при демонстрацията на своя разговорен изкуствен интелект Bard.

Фангбо Тао, главен изпълнителен директор и основател на стартъпа за изкуствен интелект Mindverse и бивш учен по изкуствен интелект в Alibaba и Facebook, повтори това мнение.

"Под натиска на модели като ChatGPT местните големи компании за езикови модели в Китай наистина пуснаха подобни продукти много по-бързо от очакваното. На Baidu бяха необходими само малко по-малко от два месеца, за да пусне своя продукт, и той се оказа най-близкият по резултати до ChatGPT сред китайските ChatGPT."

"Въпреки това, за да може Ernie Bot наистина да се възползва от възможностите си за изграждане на екосистема от приложения, може да се окаже необходимо да демонстрира по-висока производителност в способности като разсъждаване и следване на инструкции", продължава той. "Но първата стъпка винаги е най-трудна, а Baidu е много смела компания."

Снимка: Unsplash

Виж още: Сайтовете с еротично съдържание вече ще изискват доказателство за пълнолетие