Китайският космически самолет за многократна употреба стана още по-мистериозен.

Само четири дни след изстрелването на третата си мисия китайският роботизиран космически самолет Shenlong (Божествен дракон) изглежда е поставил шест обекта в околоземна орбита. Аматьорски апарати за проследяване на космически кораби по света следят отблизо обектите в продължение на дни и са записали емисии, идващи от някои от тях.

Шестте мистериозни обекта са обозначени като ОБЕКТ A, B, C, D, E и F. Според сателитно проследяване и астронома аматьор Скот Тили ОБЕКТ А изглежда излъчва сигнали, напомнящи на тези, излъчвани от обекти, които китайският космически самолет е пуснал на предишни мисии.

"Излъчването на ОБЕКТ А или наблизо напомня на по-ранните емисии на китайски космически самолет wingman в смисъл, че сигналът е модулиран с ограничено количество данни", каза Тили на Space.com по имейл. "Има спекулации, че излъчването от ОБЕКТ А може да е от обект, който е близо до него, но това е спекулация, която не се основава на каквито и да било доказателства, с които съм запознат." Тили нарича обектите "мистериозни спътници" в X (бивш Twitter).

Междувременно ОБЕКТ D и E изглежда излъчват неактивни сигнали "заместители" без придружаващи ги данни. "Трябва да се отбележи, че за разлика от емисиите в началото на мисиите 1 и 2 на китайския космически самолет тези емисии са много периодични и не остават дълго", казва Тили. "Отне дни на наблюдения, проследяващи преминаване след преминаване с антени, за да се стигне до тези данни."

Тили и други наблюдатели са анализирали сигналите и са уверени, че емисиите идват или от обектите, или от непосредствена близост до тях. Това заключение се основава на наблюдението им по очакваните им пътеки в небето, факта, че няма други известни обекти в лъча на антените на тракерите, когато данните са събрани, и факта, че конкретната модулация на тези сигнали е "уникална и е била наблюдавана само от предишни мисии на китайски космически самолети, използващи [честота от] 2280 MHz", казва Тили.

"Обобщено, тази версия на мисията на китайския космически самолет стартира в подобна орбита като последните две, но оперативно показва различно радио поведение от преди. Допълнителните наблюдения на емисиите от OBJECT D и E са нови, но може също да са били пропуснати при предишни мисии, ако и те са били с прекъсвания", добави Тили. "Нещо, за което трябва да следим, е близките срещи между ОБЕКТ A и ОБЕКТИ D и E. D и E са в доста елиптични орбити, докато A е в почти кръгова орбита. През следващите няколко дни ще има близки подходи между тези обекти на перигей, или най-близката до Земята точка от орбитата на небесно тяло."

Китайският космически самолет е показвал подобна дейност в миналото. При двете си предишни мисии - които стартираха съответно през септември 2020 г. и август 2022 г. - космическият кораб беше видян да пуска малък неизвестен обект в орбита. Беше спекулирано, че обектите може да са обслужващи модули, тестови статии за практикуване на поставяне на полезни товари в орбита или може би дори малки сателити, използвани за наблюдение на космическия самолет, писа SpaceNews през ноември 2022 г.

Съединените щати също експлоатират роботизиран космически самолет за многократна употреба, построения от Boeing X-37B. Подобно на китайския космически самолет Shenlong, малко се знае за точните операции или възможности на X-37B. Космическите сили на САЩ понастоящем са готови да изстрелят космическия кораб върху ракета Falcon Heavy на SpaceX на 28 декември след няколко закъснения.

И времето на двете изстрелвания на космически самолети за многократна употреба не е случайно. "Това са два от най-наблюдаваните обекти в орбита, докато са в орбита. Вероятно не е съвпадение, че се опитват да ни съпоставят по време и последователност на това", каза на конференция по-рано този месец ген. Чанс Залцман, началник на космическите операции на космическите сили на САЩ.

Снимка: Unsplash

Виж още: Най-голямото слънчево изригване от години временно наруши радиосигналите на Земята