Китайските тайконавти от мисията "Шънджоу 16" отглеждат зеленчуци на борда на космическата станция "Тянгун" като част от плановете за бъдещо изследване на Дълбокия космос.

Командирът на мисията Дзин Хайпенг и тайконавтите новобранци Джу Янжу и Гуи Хайчао са на борда на Тиангун от края на май и трябва да се върнат на Земята на 31 октомври, след като предадат управлението на станцията на новопристигналия екипаж на мисията "Шънджоу 17".

Дзин и компания са прекарали времето си в отглеждане на зеленчуци с помощта на два комплекта специализирано оборудване. Първият е започнал работа през юни и е отгледал четири партиди марули. Вторият е пуснат в експлоатация през август за отглеждане на чери домати и зелен лук.

Китайският център за астронавтски изследвания и обучение е създал копия и на Земята, което позволява на изследователите да сравняват резултатите и да анализират по-точно различията в начина, по който растенията растат в Космоса и на Земята. Според изследователите това е част от дългосрочен план за подпомагане на изследването на Дълбокия космос.

"Този апарат за отглеждане на зеленчуци е ключова част от цялата система за контрол на околната среда и поддържане на живота [ECLSS] и се използва в Космоса за проверка на съответните технологии. В бъдеще ще се съсредоточим върху бързото и мащабно култивиране", казва пред CCTV Ян Рензе, изследовател от Китайския център за изследване и обучение на астронавти.

"Системата може да бъде приложена в областта на изследването на Дълбокия космос, включително в мисиите ни за кацане на Луната и Марс с екипаж", казва Ян.

"Като ключова част от ECLSS растенията, отглеждани от апарата за култивиране, могат да абсорбират въглеродния диоксид във въздуха, за да генерират кислород с фотосинтеза, а след това да регенерират и пречистват вода с транспирация."

Китай работи за изпращането на двойка астронавти на Луната преди 2030 г. Освен това планира да изгради лунна база, наречена Международна лунна изследователска станция, през следващото десетилетие. Кацането с екипаж на Марс е много по-далеч в плановете, но Червената планета е отбелязана като бъдеща дестинация за китайските космически полети.

Снимка: Unsplash/CCTV

Виж още: Луноходът на SpaceX ще покори Луната през 2026 г.