Китай влезе в историята, изстрелвайки първия в света квантов сателит, предава Engadget. Разработен съвместно от китайски и австрийски учени, той поставя началото на нова епоха в комуникациите, тъй като не може да бъде хакнат по нито един от сегашните методи.

Това е така, защото квантовият сателит не използва стандартните техники за криптиране, а разчита изцяло на законите на физиката. В ядрото му е вграден кристал, който може да кодира информация, и криптоключове в квантови частици, които след това се изпращат обратно на Земята.

Там сигналите могат да бъдат прочетени само в базата, за която са предназначени; всеки друг неразрешен опит да бъде прихваното съобщението ще доведе до неговото унищожаване. Нещо повече, базата ще знае, че някой се опитва да разчете съобщението, тъй като компютри следят промените в стойностите на частиците.

По същество квантовият сателит ще засили значително защитните възможности на Пекин спрямо кибершпионаж от други страни, но няма на свой ред да увеличи капацитета на страната за собствени кибератаки, твърдят анализатори.

Виж още: NASA финансира създаването на шест прототипни бази за открит Космос